Antony Worrall Thompson

37.tajskie szaszłyki z ryby i makaron ryżowy z warzywami


Przepis z programu Sobota w kuchni (odc.37)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania z ryb
kuchnia świata: Kuchnia tajska

37.tajskie szaszłyki z ryby i makaron ryżowy z warzywami
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0
Szaszłyki z ryby

1 łyżka oleju roślinnego

3 łyżki zielonej pasty curry

125 ml mleka kokosowego

1 łyżka posiekanej natki kolendry

1 łyżka sosu rybnego

sok z 1 limonki

500 g ryby (łosoś, tuńczyk, żabnica, miecznik)

8 plastrów świeżego ananasa (o grubości 1 cm)

24 liście tajskiej bazylii lub mięty

olej roślinny



Makaron z warzywami

225 g płaskiego makaronu ryżowego

2 łyżki oleju arachidowego lub innego roślinnego

50 g szalotek

4 małe dymki

3 czerwone papryczki chilli (ew. zielone, jeśli danie ma być ostrzejsze)

3 łyżki grubo posiekanego czosnku

1 łyżka cukru

3 łyżki sosu sojowego

2 łyżki sosu ostrygowego

1 łyżka chińskiego wina ryżowego (Shaoxing) lub wytrawnego sherry

1 łyżka sosu rybnego

1 łyżka soku z limonki

garść natki kolendry

3 łyżki posiekanych orzeszków ziemnych





Szaszłyki z ryby

Zmieszać w rondlu olej i pastę curry. Mieszając podgrzewać na średnim ogniu 1 – 2 minuty. Wlać mleko kokosowe, zamieszać, doprowadzić do wrzenia i gotować aż mieszanina nieco zgęstnieje. Zdjąć z ognia i ostudzić. Dodać kolendrę, sos rybny i sok z limonki i wymieszać. Pokroić rybę w dużą kostkę i włożyć do miski. Dodać przygotowaną marynatę kokosową, wymieszać i odstawić na 1 godzinę. Namoczyć w wodzie 8 patyczków do szaszłyków. Ananas obrać ze skóry i pokroić w kostkę. Nabić na patyczki kostki ryby, przekładając ananasem i bazylią/miętą. Posmarować patelnię grillową olejem i mocno rozgrzać. Położyć szaszłyki i smażyć po 2 minuty z każdej strony, smarując marynatą (na początku poruszać szaszłyki, żeby nie przywarły).



Makaron z warzywami

Włożyć makaron do miski i zalać gorącą wodą. Odstawić na 25 minut, aż makaron stanie się „al dente”. Odcedzić. Szalotki obrać i drobno posiekać. Dymki pokroić ukośnie w plasterki. Papryczki oczyścić z nasion i pokroić w cienkie paski. Rozgrzać mocno wok i wlać olej. Gdy olej będzie gorący wrzucić szalotki, dymkę, chilli i czosnek i smażyć 1 minutę potrząsając patelnią. Wsypać cukier, wlać sos sojowy i ostrygowy, wino i sos rybny. Smażyć potrząsając patelnią kolejną minutę. Wrzucić makaron ryżowy i wymieszać, smażyć potrząsając patelnią 1 – 2 minuty. Grubo posiekać kolendrę, posypać makaron, skropić sokiem z limonki i wymieszać, potrząsając patelnią. Rozłożyć makaron na talerze, na wierzch położyć po 2 szaszłyki, posypać orzeszkami ziemnymi (można pominąć) i podawać.



© Antony Worral Thompson

powrót

Podobne przepisy

Łosoś z czosnkiem niedźwiedzim*
James  Martin
Przepis z programu Przysmaki Jamesa Martina (odc.4)
trudność: brak
rodzaj dania: Dania z ryb
kuchnia świata: Kuchnia irlandzka
Barramundi z wietnamską sałatką
Przepis z programu Żołądek czy rozsądek? 4 (odc. 45)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania z ryb
kuchnia świata: Kuchnia wietnamska
Ryby w tempurze z surówką coleslaw
David Gaboriaud
Przepis z programu David w Europie 2 (odc. 10)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania z ryb
kuchnia świata: Kuchnia portugalska

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.