Antony Worrall Thompson

37.stek z pieprzem z letnim puree warzywnym


Przepis z programu Sobota w kuchni (odc.37)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne
kuchnia świata: Kuchnia międzynarodowa

37.stek z pieprzem z letnim puree warzywnym
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

 

2 łyżki ziaren pieprzu (może być mieszanka)

4 steki z rostbefu

grubości przynajmniej 2,5 cm (po 175 – 225 g)

sól i pieprz

12 pomidorków koktajlowych na gałązce

3 łyżki oliwy extra vergine

 

 

Przygotowanie:


Utłuc pieprz w moździerzu. Wysypać na płaski talerz. Obtoczyć mięso w pieprzu i dobrze przycisnąć go dłońmi. Przykryć folią spożywczą i zostawić na 2 – 3 godziny w temperaturze pokojowej lub wstawić na noc do lodówki. Podzielić gałązki z pomidorkami na porcje po 3 sztuki i położyć na małą blaszkę. Skropić łyżką oliwy i posypać solą i pieprzem. Wstawić do piekarnika 200°C i piec 12-15 minut, aż się lekko przypieką i zmiękną. Wyjąć z pieca.

powrót

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.