
37.pieczona jagnięcina z groszkiem i ziemniakami
Antony Worrall Thompson
Przepis z programu Sobota w kuchni (odc.37)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne
kuchnia świata: Kuchnia włoska
Jagnięcina
1 udziec jagnięcy (2 kg)
200 g prosciutto (np. szynki parmeńskiej)
kilka gałązek rozmarynu
2 łyżki oliwy
sól i pieprz
100 g świeżo startego parmezanu lub pecorino
100 g bułki tartej
200 ml białego wina
200 ml wody
Groszek z pancettą
5 łyżek oliwy extra vergine
300 g cebuli
100 g pancetty lub wędzonego boczku
500 g groszku świeżego lub mrożonego
300 ml bulionu warzywnego lub z kurczaka
Dodatkowo
młode ziemniaki
Przygotowanie jagnięciny
Rozgrzać piekarnik do temperatury 180°C. Pokroić prosciutto na paski 0,5 cm. Ponacinać udziec długim, wąskim nożem. W nacięcia wcisnąć szynkę i kawałki gałązek rozmarynu. Natrzeć mięso oliwą i posypać solą i pieprzem. Zmieszać w misce parmezan i bułkę tartą. Nałożyć na mięso grubą warstwą i dobrze przycisnąć. Ostrożnie włożyć mięso do brytfanny tej samej wielkości co udziec i wlać na dno wino i wodę. Przykryć folią aluminiową i wstawić do piekarnika. Piec 2,5 godziny (ew. 15 minut krócej, jeśli mięso ma być różowe). W trakcie pieczenia sprawdzać, czy płyn nie wyparował i ew. podlewać wodą. Na ostatnie 10 minut pieczenia zdjąć folię, podwyższyć temperaturę piekarnika do 200°C i piec aż posypka na mięsie się zrumieni. Wyjąć mięso z piekarnika, odstawić na parę minut, żeby odpoczęło. Przed podaniem pokroić na plasterki i ew. skropić sosem z pieczenia.
Przygotowanie groszku z pancetta
Cebulę obrać i drobno posiekać. Pancettę lub boczek pokroić w drobną kostkę. Rozgrzać oliwę w rondlu, wrzucić cebulę i pancettę i podsmażyć. Dodać groszek i mieszając smażyć przez 2 minuty. Wlać bulion, zagotować, przykryć i gotować na małym ogniu ok. 20 minut, mieszając od czasu do czasu.
Podawać jagnięcinę z groszkiem i pieczonymi młodymi ziemniakami (oliwa, sól, pieprz, 180°C, ok. 45 min.).
© Gennaro Contaldo
1 udziec jagnięcy (2 kg)
200 g prosciutto (np. szynki parmeńskiej)
kilka gałązek rozmarynu
2 łyżki oliwy
sól i pieprz
100 g świeżo startego parmezanu lub pecorino
100 g bułki tartej
200 ml białego wina
200 ml wody
Groszek z pancettą
5 łyżek oliwy extra vergine
300 g cebuli
100 g pancetty lub wędzonego boczku
500 g groszku świeżego lub mrożonego
300 ml bulionu warzywnego lub z kurczaka
Dodatkowo
młode ziemniaki
Przygotowanie jagnięciny
Rozgrzać piekarnik do temperatury 180°C. Pokroić prosciutto na paski 0,5 cm. Ponacinać udziec długim, wąskim nożem. W nacięcia wcisnąć szynkę i kawałki gałązek rozmarynu. Natrzeć mięso oliwą i posypać solą i pieprzem. Zmieszać w misce parmezan i bułkę tartą. Nałożyć na mięso grubą warstwą i dobrze przycisnąć. Ostrożnie włożyć mięso do brytfanny tej samej wielkości co udziec i wlać na dno wino i wodę. Przykryć folią aluminiową i wstawić do piekarnika. Piec 2,5 godziny (ew. 15 minut krócej, jeśli mięso ma być różowe). W trakcie pieczenia sprawdzać, czy płyn nie wyparował i ew. podlewać wodą. Na ostatnie 10 minut pieczenia zdjąć folię, podwyższyć temperaturę piekarnika do 200°C i piec aż posypka na mięsie się zrumieni. Wyjąć mięso z piekarnika, odstawić na parę minut, żeby odpoczęło. Przed podaniem pokroić na plasterki i ew. skropić sosem z pieczenia.
Przygotowanie groszku z pancetta
Cebulę obrać i drobno posiekać. Pancettę lub boczek pokroić w drobną kostkę. Rozgrzać oliwę w rondlu, wrzucić cebulę i pancettę i podsmażyć. Dodać groszek i mieszając smażyć przez 2 minuty. Wlać bulion, zagotować, przykryć i gotować na małym ogniu ok. 20 minut, mieszając od czasu do czasu.
Podawać jagnięcinę z groszkiem i pieczonymi młodymi ziemniakami (oliwa, sól, pieprz, 180°C, ok. 45 min.).
© Gennaro Contaldo
Podobne przepisy

Przepis z programu Szefowie kuchni 2 (odc.3)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne
kuchnia świata: Kuchnia francuska
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne
kuchnia świata: Kuchnia francuska


Przepis z programu ABC GOTOWANIA 6 odc. 9
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne
kuchnia świata: Kuchnia polska
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne
kuchnia świata: Kuchnia polska


Przepis z programu Grillowanie z Ainsleyem od A do Z (odc.2)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne
kuchnia świata: Kuchnia grecka
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne
kuchnia świata: Kuchnia grecka


Przepis z programu Jakubiak - z miłości do lokalności (odc. 7)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne, Dania z gęsiny
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne, Dania z gęsiny


Przepis z programu Kylie Kwong - czysta magia (odc.3)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne
kuchnia świata: Kuchnia chińska
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne
kuchnia świata: Kuchnia chińska
skomentuj przepis