Antony Worrall Thompson

37.pieczona jagnięcina z groszkiem i ziemniakami


Przepis z programu Sobota w kuchni (odc.37)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne
kuchnia świata: Kuchnia włoska

37.pieczona jagnięcina z groszkiem i ziemniakami
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0
Jagnięcina

1 udziec jagnięcy (2 kg)

200 g prosciutto (np. szynki parmeńskiej)

kilka gałązek rozmarynu

2 łyżki oliwy

sól i pieprz

100 g świeżo startego parmezanu lub pecorino

100 g bułki tartej

200 ml białego wina

200 ml wody



Groszek z pancettą

5 łyżek oliwy extra vergine

300 g cebuli

100 g pancetty lub wędzonego boczku

500 g groszku świeżego lub mrożonego

300 ml bulionu warzywnego lub z kurczaka



Dodatkowo

młode ziemniaki





Przygotowanie jagnięciny

Rozgrzać piekarnik do temperatury 180°C. Pokroić prosciutto na paski 0,5 cm. Ponacinać udziec długim, wąskim nożem. W nacięcia wcisnąć szynkę i kawałki gałązek rozmarynu. Natrzeć mięso oliwą i posypać solą i pieprzem. Zmieszać w misce parmezan i bułkę tartą. Nałożyć na mięso grubą warstwą i dobrze przycisnąć. Ostrożnie włożyć mięso do brytfanny tej samej wielkości co udziec i wlać na dno wino i wodę. Przykryć folią aluminiową i wstawić do piekarnika. Piec 2,5 godziny (ew. 15 minut krócej, jeśli mięso ma być różowe). W trakcie pieczenia sprawdzać, czy płyn nie wyparował i ew. podlewać wodą. Na ostatnie 10 minut pieczenia zdjąć folię, podwyższyć temperaturę piekarnika do 200°C i piec aż posypka na mięsie się zrumieni. Wyjąć mięso z piekarnika, odstawić na parę minut, żeby odpoczęło. Przed podaniem pokroić na plasterki i ew. skropić sosem z pieczenia.



Przygotowanie groszku z pancetta

Cebulę obrać i drobno posiekać. Pancettę lub boczek pokroić w drobną kostkę. Rozgrzać oliwę w rondlu, wrzucić cebulę i pancettę i podsmażyć. Dodać groszek i mieszając smażyć przez 2 minuty. Wlać bulion, zagotować, przykryć i gotować na małym ogniu ok. 20 minut, mieszając od czasu do czasu.

Podawać jagnięcinę z groszkiem i pieczonymi młodymi ziemniakami (oliwa, sól, pieprz, 180°C, ok. 45 min.).



© Gennaro Contaldo

powrót

Podobne przepisy

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.