Antony Worrall Thompson

35.tort czekoladowy na zimno


Przepis z programu Sobota w kuchni (odc.35)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka

35.tort czekoladowy na zimno
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

 

225 g herbatników

25 g suszonych żurawin lub wiśni

25 g wisienek koktajlowych

25 g suszonych moreli

25 g suszonych borówek amerykańskich

25 g rodzynek

25 g suszonej skórki z cytrusów

25 g płatków migdałowych

175 g gorzkiej czekolady (70% kakao)

140 g niesolonego masła

3 łyżki śmietany 36%

olej roślinny

lody waniliowe

 

 

Przygotowanie:


Drobno pokruszyć herbatniki i wsypać do miski. Posiekać morele i wisienki koktajlowe. Dodać suszone owoce do herbatników i wymieszać. Połamać czekoladę na małe kawałki. Umieścić śmietanę i masło w rondelku, podgrzać na małym ogniu, wrzucić czekoladę i stopić, mieszając aż składniki się połączą.
Wlać masę czekoladową do mieszanki herbatników i owoców i wszystko razem dobrze wymieszać.
Wyłożyć dno tortownicy o średnicy 20 cm krążkiem z folii aluminiowej. Przy pomocy pędzelka posmarować olejem dno i boki tortownicy. Włożyć do tortownicy masę czekoladową i równomiernie rozłożyć. Krążek z folii aluminiowej posmarować olejem przy pomocy pędzelka i przykryć wierzch tortu. Przykryć tortownicę folią spożywczą i wstawić do lodówki na 2 godziny. Wyjąć tort z tortownicy i starannie usunąć folię aluminiową. Pokroić tort na małe kawałki i podawać z lodami waniliowymi.

powrót

Podobne przepisy

Ślimak z ciasta filo z pistacjami
Marieta  Marecka
Przepis z programu ABC GOTOWANIA 5 (odc. 12)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka
Tarta z botwiną
Przepis z programu Kuchnia francuska po prostu 3 (odc. 4)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka
kuchnia świata: Kuchnia francuska
Tarta tatin
Przepis z programu Kuchnia francuska po prostu 2 (odc. 9)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka
kuchnia świata: Kuchnia francuska
Ciasto marchewkowe z kremem mascarpone
Marieta  Marecka
Przepis z programu ABC GOTOWANIA 4 (odc. 7)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka
Babeczki z owocami
Delia  Smith
Przepis z programu Delia na zimę (odc.12)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka
kuchnia świata: Kuchnia międzynarodowa

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.