Antony Worrall Thompson

35.mus czekoladowo – pomarańczowy


Przepis z programu Sobota w kuchni (odc.35)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery
kuchnia świata: Kuchnia francuska

35.mus czekoladowo – pomarańczowy
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

 

175 g gorzkiej czekolady (min. 60% kakao)

5 żółtek

Ew. 3 białka

125 g cukru

6 łyżek likieru pomarańczowego (Grand Marnier)

185 ml śmietany 36%

2 łyżki kakao

2 łyżeczki skórki startej z pomarańczy

4 pomarańcze

 

 

Przygotowanie:


Czekoladę włożyć do miski i stopić na parze. Żółtka ubić z cukrem na jasną, puszystą masę. Wrzucić skórkę z pomarańczy, kakao, wlać 4 łyżki likieru i wszystko dobrze wymieszać trzepaczką. Wlać stopioną czekoladę i wymieszać trzepaczką. Ubić śmietanę niezbyt sztywno, dodać do masy czekoladowej i wymieszać. Mus będzie dosyć gęsty; jeśli ma być lżejszy, ubić 3 białka i wmieszać do musu. Przełożyć mus do miseczek lub filiżanek i wstawić do lodówki na 2 godziny, a najlepiej na noc.
Skroić z pomarańczy skórę wraz z białym albedo, pokroić pomarańcze na plasterki lub w cząstki, włożyć do miseczki i wlać 2 łyżki likieru pomarańczowego. Wymieszać, przykryć i wstawić do lodówki na 2 godziny, a najlepiej na noc. Nałożyć na talerzyki sałatkę z pomarańczy, obok postawić miseczki/filiżanki z musem. Udekorować mus bitą śmietaną i skórką pomarańczową.

powrót

Podobne przepisy

Kutia
Iwona  Zasuwa
Przepis z programu Ugotuj mi mamo! (odc. 7)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania wegetariańskie, Desery, Dania wegańskie
Sorbet z malinami i kwiatami hibiskusa
Przepis z programu Żołądek czy rozsądek? 4 (odc. 46)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery
Owocowe przystawki
Anna Olson
Przepis z programu Anna Olson: Sezon na świeżość (odc.8)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Przekąski, Desery
Pascha
Marieta  Marecka
Przepis z programu ABC GOTOWANIA 6 (odc. 5)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery, Potrawy wielkanocne
Naleśniki z owocami na ciepło
Przepis z programu Spalony? (odc. 3)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.