32.polędwiczki jagnięce w melasie i marchew z kminkiem w śmietanie

32.polędwiczki jagnięce w melasie i marchew z kminkiem w śmietanie
Oceń przepis:
16 ocen Średnia ocena: 4.10
Seria kulinarna:
Sobota w kuchni (odc.32)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Dania mięsne

Przygotowanie:


Marynata
1 litr wody
50 g soli
50 g cukru
½ łyżki ciemnej płynnej melasy
½ łyżeczki mielonego ziela angielskiego
5 jagód jałowca
½ łyżeczki ziaren czarnego pieprzu
2 liście szałwii
2 liście laurowe
1 główka czosnku przecięta w poprzek na pół
2 szalotki, obrane i pokrojone w plasterki
1 gałązka tymianku

Inne składniki
4 polędwiczki jagnięce
2 łyżki oleju roślinnego

Marchew z kminkiem w śmietanie
4 marchewki, pokrojone w kostkę o boku 1 cm
150 ml śmietany kremówki
1 łyżeczka kminku
sól i świeżo mielony czarny pieprz
1 łyżeczka masła
sok z ½ cytryny
1 gałązka trybuli

Sos
250 ml bulionu z kurczaka
125 ml octu balsamicznego

Przygotowanie
Zagotować w rondlu wszystkie składniki marynaty, zdjąć z ognia i ostudzić. Włożyć polędwiczki do marynaty, przykryć i wstawić na noc do lodówki. Rozgrzać piekarnik do 180ºC. Zalać marchew zimną wodą i ugotować do miękkości. Odcedzić, zostawiając 2 łyżki wody z gotowania. Dodać śmietanę i dokładnie wymieszać. Rozgrzać patelnię i uprażyć kminek (ok. 1 -2 min). Wymieszać marchew z kminkiem i dodać masło.

Sos
Zredukować bulion z octem winnym, aż zgęstnieje. Wyjąć mięso z marynaty i osuszyć ręcznikiem papierowym. Rozgrzać olej na patelni i obsmażyć mięso ze wszystkich stron. Przełożyć jagnięcinę do żaroodpornego naczynia i piec przez 15 -20 min. Podawać z marchwią i sosem.

 

Dołącz do CANAL+ i oglądaj CANAL+KUCHNIA jak chcesz i kiedy chcesz!
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA