Antony Worrall Thompson

30.pstrąg duszony w mleku i ziemniaczane pierożki


Przepis z programu Sobota w kuchni (odc.30)
trudność: trudne
rodzaj dania: Dania z ryb
kuchnia świata: Kuchnia włoska

30.pstrąg duszony w mleku i ziemniaczane pierożki
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0
Pierożki

500 g mączystych ziemniaków

1 jajko

sól i pieprz

gałka muszkatołowa

100g mąki

75 g serka ricotta

1 łyżka posiekanej bazylii



Pstrąg

1 łyżka oliwy lub oleju

4 filety z pstrąga z skórą ( 180 g)

sól i pieprz

skórka starta z 1 cytryny

1 suszona papryczka chilli

1 ząbek czosnku

125 ml wytrawnego białego wina

500 ml mleka

2 łyżki serka mascarpone

4 łyżki posiekanej bazylii



Przygotowanie pierożków

Wyszorować ziemniaki i ugotować do miękkości w osolonym wrzątku. Lekko przestudzić, obrać i przecisnąć przez praskę do miski. Dodać jajko i wymieszać, doprawić solą, pieprzem i gałką. Dodawać po trochu mąkę i wyrabiać aż powstanie lekkie, sprężyste ciasto. W miseczce zmieszać ricottę, bazylię i szczyptę skórki cytrynowej, doprawić solą i pieprzem. Na oprószonym mąką blacie rozpłaszczyć ciasto na grubość ok. 3 mm i wykrawać kółka. Na środek kółka nałożyć łyżeczkę nadzienia, przykryć drugim kółkiem ciasta i zlepić brzegi. Wkładać po kilka pierożków do garnka z osolonym wrzątkiem i gotować przez 1 minutę. Wyjąć, osączyć i podawać z pstrągiem.



Przygotowanie pstrąga

Podgrzać olej/oliwę na patelni na tyle dużej, by filety dało się ułożyć na płasko obok siebie. Oprószyć filety solą i pieprzem, włożyć na patelnię mięsem do dołu, posypać skórką cytrynową, pokrojonym w cienkie plasterki czosnkiem, pokruszonym chilli i połową bazylii. Po 1-2 minutach odwrócić na drugą stronę, wlać wino i mleko, szybko doprowadzić do wrzenia, częściowo przykryć pokrywką i gotować na malutkim gazie 4 – 8 minut, zależnie od grubości filetów (ryba powinna się dzielić na płatki). Zdjąć rybę na ogrzane talerze. Dołożyć mascarpone na patelnię i wymieszać z sosem. Doprawić do smaku i dodać resztę bazylii.

Ułożyć pierożki obok ryby i obficie polać sosem.



© BEN O’DONOGHUE

powrót

Podobne przepisy

Smażony filet z gładzicy z kremem z kaszanki
Tomasz Jakubiak
Przepis z programu Jakubiak lokalnie 5 (odc. 4)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania z ryb
Halibut na parze w sosie pomidorowym
David Gaboriaud
Przepis z programu David w Europie 3 (odc. 13)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania z ryb
Szaszłyczki z tuńczyka z szarmulą
Antony Worrall Thompson
Przepis z programu Antony w Maroku (odc.2)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania z ryb
kuchnia świata: Kuchnia marokańska
Zupa rybna z chińskim selerem
Przepis z programu Luke Nguyen w Wietnamie (odc. 7)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania z ryb, Zupy
kuchnia świata: Kuchnia wietnamska

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.