Antony Worrall Thompson

30.korma z kurczaka z indyjskim chlebkiem


Przepis z programu Sobota w kuchni (odc.30)
trudność: trudne
rodzaj dania: Dania mięsne
kuchnia świata: Kuchnia indyjska

30.korma z kurczaka z indyjskim chlebkiem
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

 

1 kurczak

 

 

Przygotowanie:


Podzielić kurczaka na 10 kawałków: 2 udka, 2 podudzia, 2 skrzydełka i 2 piersi, każda przekrojona na pół. Wymieszać składniki marynaty w misce, wrzucić kawałki kurczaka i dobrze wymieszać. Przykryć miskę folią i wstawić do lodówki na 24 godziny, a przynajmniej na noc. Cebulę i czosnek obrać i posiekać. Imbir obrać i drobno pokroić. Rozgrzać olej na patelni i wrzucić kmin, imbir i czosnek, podgrzewać 30 sekund, dodać cebulę i zeszklić. Umieścić kurczaka wraz z marynatą w żaroodpornym garnku, wyłożyć na niego cebulę, posypać pokruszonymi płatkami migdałowymi i wlać wodę. Przykryć garnek i wstawić do zimnego piekarnika. Nastawić temperaturę 180°C i od chwili, gdy piekarnik ogrzeje się do zadanej temperatury piec przez 1 godzinę. Posypać garam masalą i posiekaną natką kolendry i podawać z chlebkiem.

powrót

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.