Antony Worrall Thompson

28.kataloński gulasz z ryby


Przepis z programu Sobota w kuchni (odc.28)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania z ryb
kuchnia świata: Kuchnia hiszpańska

28.kataloński gulasz z ryby
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

 

6 łyżek oliwy

1 duża cebula

2 bulwy fenkułu

150 g chorizo

1 czerwona papryczka chilli

1 łyżeczka zmielonych nasion fenkułu

2 ząbki czosnku

½ łyżeczki słodkiej papryki w proszku

1 łyżka świeżego tymianku

1 łyżeczka zmielonego ziela angielskiego

1 łyżeczka szafranu

3 liście laurowe

puszka pomidorów bez skórki (400 g)

100 ml bulionu rybnego lub wody

150 ml białego wina

500 g oczyszczonych małży

650 g filetów z białej ryby (dorada

rdzawiec

dorsz lub żabnica)

mąka

sól

pieprz

oliwa

100 g prażonych

zmielonych migdałów

 

 

Przygotowanie:


Cebulę i fenkuł pokroić na plasterki. Chorizo pokroić w kostkę. Chilli i czosnek drobno posiekać.
Rybę pokroić na kawałki, obtoczyć w mące doprawionej solą i pieprzem i obsmażyć na oliwie.
Na dużej patelni rozgrzać oliwę i zeszklić na niej cebulę. Dodać chorizo i fenkuł, dorzucić chilli, czosnek i zmielone nasiona fenkułu. Wymieszać i smażyć przez kilka minut. Dodać paprykę w proszku, tymianek, ziele angielskie, szafran, liście laurowe i pomidory. Wymieszać i gotować aż powstanie gęsty sos. Wlać bulion/wodę i wino i doprowadzić do wrzenia. Wrzucić małże i gotować parę minut pod przykryciem dopóki się nie otworzą. Wyrzucić wszystkie, które się nie otworzą. Dodać migdały i wymieszać. Dołożyć obsmażoną rybę i podgrzewać razem 2 minuty. Podawać z ziemniakami, kapustą i cząstkami cytryny.

powrót

Podobne przepisy

Ryby w tempurze z surówką coleslaw
David Gaboriaud
Przepis z programu David w Europie 2 (odc. 10)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania z ryb
kuchnia świata: Kuchnia portugalska
Ryba z panch phoron
Przepis z programu Żołądek czy rozsądek? 4 (odc. 42)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania z ryb
kuchnia świata: kuchnia bangladeska

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.