Antony Worrall Thompson

28.fasolka z mięsnym sosm z chilli


Przepis z programu Sobota w kuchni (odc.28)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne
kuchnia świata: Kuchnia chińska

28.fasolka z mięsnym sosm z chilli
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

 

450 g fasolnika chińskiego lub zielonej fasolki szparagowej

200 g mielonej wieprzowiny

1 łyżka sosu sojowego

½ łyżeczki skrobi kukurydzianej

1 łyżeczka cukru

1 czerwona papryczka chilli

3 łyżki oleju roślinnego

2 ząbki czosnku

1 łyżka pasty z soi i chilli lub niesłodkiego sosu chilli

1 łyżka chińskiego wina ryżowego

woda

sos sojowy

sól i pieprz

ryż

 

 

Przygotowanie:


Ugotować ryż w osolonym wrzątku lub na parze i trzymać w cieple. Odciąć końce fasolnika/fasolki, fasolnik pokroić ukośnie na kawałki długości około 15 cm. Blanszować we wrzącej, osolonej wodzie przez 2 minuty i osączyć. Zmieszać mięso z sosem sojowym, skrobią kukurydzianą i cukrem, doprawić solą i pieprzem i odstawić na kilka minut. Pokroić papryczkę chilli na plasterki. W woku rozgrzać łyżkę oleju, wrzucić czosnek, chwilę smażyć i wrzucić fasolnik i papryczkę chilli, posypać solą i mieszając szybko smażyć przez 1 minutę. Przełożyć do miski. Ząbki czosnku wyjąć i wyrzucić. Rozgrzać resztę oleju w woku, wrzucić mięso i mieszając smażyć szybko przez 3 minuty. Dodać pastę lub sos chilli, wino ryżowe, skropić sosem sojowym i ew. podlać wodą. Smażyć chwilę mieszając. Włożyć z powrotem fasolnik do woka, wszystko razem dobrze wymieszać i smażyć chwilę. Przełożyć do miseczek i podawać z ugotowanym ryżem.

powrót

Podobne przepisy

Rendang z wołowiny
Przepis z programu Żołądek czy rozsądek? 4 (odc. 19)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne
kuchnia świata: Kuchnia indonezyjska
Pasztet z wątróbek
Agnieszka Kręglicka
Przepis z programu Para w kuchni 2 (odc.15)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne, Przekąski, Potrawy wielkanocne
kuchnia świata: Kuchnia międzynarodowa

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.