Antony Worrall Thompson

27.wieprzowina po florencku z fasolą w pomidorach


Przepis z programu Sobota w kuchni (odc.27)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne
kuchnia świata: Kuchnia włoska

27.wieprzowina po florencku z fasolą w pomidorach
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0
Składniki

Wieprzowina


3 łyżki drobno posiekanych listków rozmarynu

2 ząbki czosnku drobno posiekane

1,5 – 2 kg schabu z kością

100 – 150 ml białego wina

2 łyżki oliwy extra vergine

sól i pieprz

woda



Fasola

3 łyżki oliwy extra vergine

3 ząbki czosnku, drobno posiekane

6 listków świeżej szałwii

250 g suchej fasoli cannellini lub 500 g fasoli z puszki

sól i pieprz

300 g passaty

1 łyżka koncentratu pomidorowego

1 łyżeczka cukru



Przygotowanie wieprzowiny

Rozgrzać piekarnik do temperatury 170°C. Zmieszać czosnek i rozmaryn w miseczce. Małym nożem zrobić nacięcia w mięsie i wcisnąć w nie przyprawy. Wlać wino do głębokiej formy do pieczenia i ułożyć w niej mięso kością do dołu. Natrzeć mięso oliwą, oprószyć solą i pieprzem i wstawić do piekarnika. Piec 2 godziny, od czasu do czasu polewając mięso sosem spod pieczeni. Jeśli sosu jest mało, podlać wodą. Sprawdzić czy mięso jest upieczone, nakłuwając je w środku, powinien wypłynąć przezroczysty sos. Odstawić mięso w ciepłe miejsce na 20 minut, żeby odpoczęło (można zostawić w wyłączonym piekarniku z otwartymi drzwiczkami). Odkroić mięso od kości i pokroić na plastry 2,5 cm. Ułożyć mięso na talerzu, przykryć i trzymać w cieple. Postawić blachę na gazie i zagotować sos, zeskrobując przypieczone resztki z blachy, ewentualnie dodając wody, jeśli smak jest zbyt skoncentrowany. Przelać sos do sosjerki i podać z mięsem.



Fasola

Jeśli używamy suchej fasoli, namoczyć ją na noc w wodzie, ugotować do miękkości i odcedzić. Fasolę z puszki osączyć z zalewy. Na głębokiej patelni rozgrzać oliwę i lekko podsmażyć czosnek i szałwię. Gdy czosnek się zezłoci, dodać passatę, koncentrat pomidorowy i cukier. Wrzucić fasolę, dobrze doprawić solą i pieprzem i wymieszać. Gotować na małym gazie 20 minut, mieszając od czasu do czasu. Przed podaniem spróbować i doprawić do smaku.



© Sophie Grigson

powrót

Podobne przepisy

Pilaw z wątróbką drobiową i migdałami
Si King
Przepis z programu Kudłacze na motorach (odc.10)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne
kuchnia świata: Kuchnia turecka
Parfait z wątróbki drobiowej
Marieta  Marecka
Przepis z programu ABC GOTOWANIA 5 (odc. 2)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne, Przetwory
Smażony kurczak
Przepis z programu Żołądek czy rozsądek? 4 (odc. 7)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne
Cevapi z carpaccio z arbuza i serem feta
David Gaboriaud
Przepis z programu David w Europie 4 (odc. 7)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne
kuchnia świata: Kuchnia bałkańska
Gicz jagnięca w korzennym sosie
Przepis z programu Floyd w Indiach Jaipur (odc.1)
trudność: brak
rodzaj dania: Dania mięsne
kuchnia świata: Kuchnia indyjska
Fińska grochówka
Dave  Myers
Przepis z programu Kudłacze na motorach - wokół Bałtyku (odc. 4)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne, Zupy

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.