27.wieprzowina po florencku z fasolą w pomidorach

27.wieprzowina po florencku z fasolą w pomidorach
Oceń przepis:
15 ocen Średnia ocena: 3.90
Seria kulinarna:
Sobota w kuchni (odc.27)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Dania mięsne
Kuchnia świata:
Kuchnia włoska

Przygotowanie:

Składniki
Wieprzowina

3 łyżki drobno posiekanych listków rozmarynu
2 ząbki czosnku drobno posiekane
1,5 – 2 kg schabu z kością
100 – 150 ml białego wina
2 łyżki oliwy extra vergine
sól i pieprz
woda

Fasola
3 łyżki oliwy extra vergine
3 ząbki czosnku, drobno posiekane
6 listków świeżej szałwii
250 g suchej fasoli cannellini lub 500 g fasoli z puszki
sól i pieprz
300 g passaty
1 łyżka koncentratu pomidorowego
1 łyżeczka cukru

Przygotowanie wieprzowiny
Rozgrzać piekarnik do temperatury 170°C. Zmieszać czosnek i rozmaryn w miseczce. Małym nożem zrobić nacięcia w mięsie i wcisnąć w nie przyprawy. Wlać wino do głębokiej formy do pieczenia i ułożyć w niej mięso kością do dołu. Natrzeć mięso oliwą, oprószyć solą i pieprzem i wstawić do piekarnika. Piec 2 godziny, od czasu do czasu polewając mięso sosem spod pieczeni. Jeśli sosu jest mało, podlać wodą. Sprawdzić czy mięso jest upieczone, nakłuwając je w środku, powinien wypłynąć przezroczysty sos. Odstawić mięso w ciepłe miejsce na 20 minut, żeby odpoczęło (można zostawić w wyłączonym piekarniku z otwartymi drzwiczkami). Odkroić mięso od kości i pokroić na plastry 2,5 cm. Ułożyć mięso na talerzu, przykryć i trzymać w cieple. Postawić blachę na gazie i zagotować sos, zeskrobując przypieczone resztki z blachy, ewentualnie dodając wody, jeśli smak jest zbyt skoncentrowany. Przelać sos do sosjerki i podać z mięsem.

Fasola
Jeśli używamy suchej fasoli, namoczyć ją na noc w wodzie, ugotować do miękkości i odcedzić. Fasolę z puszki osączyć z zalewy. Na głębokiej patelni rozgrzać oliwę i lekko podsmażyć czosnek i szałwię. Gdy czosnek się zezłoci, dodać passatę, koncentrat pomidorowy i cukier. Wrzucić fasolę, dobrze doprawić solą i pieprzem i wymieszać. Gotować na małym gazie 20 minut, mieszając od czasu do czasu. Przed podaniem spróbować i doprawić do smaku.

© Sophie Grigson

 

Dołącz do CANAL+ i oglądaj CANAL+KUCHNIA jak chcesz i kiedy chcesz!
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA