Antony Worrall Thompson

27.placuszki z krewetek


Przepis z programu Sobota w kuchni (odc.27)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Owoce morza
kuchnia świata: Kuchnia brytyjska

27.placuszki z krewetek
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

 

85 g cebuli dymki

85 g mąki

1 łyżeczka proszku do pieczenia

sól i pieprz

4 łyżki drobno posiekanej natki

½ łyżeczki słodkiej papryki w proszku

225 g małych krewetek obranych ze skorupek

zimna woda

oliwa do smażenia

kwaśna śmietana

 

 

Przygotowanie:


Dymkę drobno pokroić i ew. podsmażyć na 2 łyżeczkach oliwy. Krewetki ew. posiekać, jeśli są większe.
Zmieszać w misce mąkę, proszek do pieczenia, sól, pieprz, natkę i paprykę w proszku. Wlać po trochu wodę i mieszać, aż do uzyskania ciasta o konsystencji gęstej śmietany. Wmieszać dymkę i krewetki. Odstawić masę na 1-2 godziny. Rozgrzać oliwę na patelni i kłaść łyżką porcje masy. Smażyć na złoty kolor około 2 minut z każdej strony. Osączyć z nadmiaru tłuszczu na papierze kuchennym.
Podawać z kwaśną śmietaną.

powrót

Podobne przepisy

Młoda ośmiornica z sałatką z mango
Przepis z programu Żołądek czy rozsądek? 4 (odc. 15)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Owoce morza
Kalmary grillowane podane z sałatką z mango
David Gaboriaud
Przepis z programu David w Europie 5 (odc. 2)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Owoce morza
kuchnia świata: Kuchnia rumuńska
Ragout marinette z mątwy
Julie Andrieu
Przepis z programu Francuskie wędrówki Julie (odc. 2)
trudność: brak
rodzaj dania: Owoce morza
kuchnia świata: Kuchnia francuska
Smażone kalmary
David Gaboriaud
Przepis z programu David w Europie (odc. 4)
trudność: brak
rodzaj dania: Owoce morza
Sałatka z homara z grejpfrutem
Przepis z programu Kuchnia francuska po prostu 2 (odc. 20)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Sałatki, sałaty i surówki, Owoce morza
kuchnia świata: Kuchnia francuska

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.