Antony Worrall Thompson

27.kurczak po andaluzyjsku


Przepis z programu Sobota w kuchni (odc.27)
trudność: trudne
rodzaj dania: Dania mięsne
kuchnia świata: Kuchnia hiszpańska

27.kurczak po andaluzyjsku
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

 

4 nogi z kurczaka

4 piersi z kurczaka

1 cytryna

3 pomarańcze

4 goździki

75 g szynki Serrano lub parmeńskiej

gałązki tymianku

4 łyżki oliwy

450 g małych cebulek lub szalotek

100 ml białego wina lub wytrawnego sherry

100 ml wody

ocet z czerwonego wina lub sherry

oliwa

sól i pieprz

kromki chleba

ząbek czosnku

 

 

Przygotowanie:


Szalotki obrać z łupin. Pomarańcze i cytryny umyć szczotką w gorącej wodzie. Pokroić cytrusy na kawałki, wbić goździki w skórę pomarańczy. Rozgrzać oliwę w dużym garnku i podsmażyć kurczaka na złoty kolor. Wyjąć mięso na talerz. Wrzucić do garnka cebulki i pokrojone cytrusy i smażyć około10 minut aż cebulki się zezłocą. Wyjąć połowę zawartości garnka do miseczki, skropić octem i oliwą, posypać solą i pieprzem i wymieszać. Do garnka włożyć z powrotem kurczaka. Wlać wino i wodę, posypać solą i pieprzem i doprowadzić do wrzenia. Zwinąć gałązki tymianku i owinąć plasterkami szynki, ułożyć na kurczaku. Przykryć garnek pokrywką i gotować na małym gazie 20-30 minut.
Wyjąć kurczaka i trzymać w cieple. Rozgnieść cebulki i cytrusy aż powstanie gęsty sos.
Kromki chleba opiec w tosterze, natrzeć przekrojonym ząbkiem czosnku, skropić oliwą i ułożyć na talerzach. Polać sosem i ułożyć na chlebie kawałki kurczaka. Podawać z sałatką z podsmażonych cebulek i cytrusów.

powrót

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.