Antony Worrall Thompson

27.dorsz z warzywami w sosie maślanym


Przepis z programu Sobota w kuchni (odc.27)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania z ryb
kuchnia świata: Kuchnia brytyjska

27.dorsz z warzywami w sosie maślanym
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0
Sos maślany

140 g masła

50g wędzonego łososia

3 ząbki czosnku

mały pęczek natki

3 łyżki soku z cytryny



Warzywa

140 g marchwi

140 g pora

140 g ziemniaków



Dorsz

4 porcje filetów z dorsza (à 200 g)

sól i pieprz

100 g mąki

2 łyżki oleju roślinnego

kawałek masła





Przygotowanie sosu maślanego

Łososia pokroić na kawałki. Czosnek drobno pokroić lub przecisnąć przez praskę. Stopić w rondlu masło, dodać łososia i czosnek, podgrzewać na małym ogniu ok. 10 minut. Odstawić na 30 minut. Odcedzić łososia i czosnek, dodać do masła sok z cytryny, doprawić solą i pieprzem i wymieszać.

Oberwać listki natki z łodyżek, blanszować we wrzątku przez 1 minutę, odcedzić, zahartować w zimnej wodzie z lodem, odcisnąć i posiekać.



Warzywa

Marchew i ziemniaki obrać i pokroić w kostkę. Por naciąć wzdłuż, umyć i pokroić w kawałki wielkości pozostałych warzyw. Warzywa ugotować we wrzątku lub na parze do miękkości, odcedzić, przelać zimną wodą i osączyć.



Dorsz

Kilka razy naciąć filety od strony skóry. Oprószyć je solą i pieprzem i obtoczyć w mące. Na patelni rozgrzać olej i wrzucić masło. Włożyć rybę mięsem do dołu. Smażyć na średnim ogniu 4 minuty i delikatnie odwrócić na drugą stronę. Smażyć następne 4 minuty. Przed podaniem podgrzać warzywa i zblanszowaną natkę w sosie maślanym, wyłożyć na talerze i ułożyć na warzywach porcje ryby.



© Paul Rankin



powrót

Podobne przepisy

Smażona ryba z warzywami
Aaron Craze
Przepis z programu Rude Boy w kuchni (odc.2)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania z ryb
Ryba z kuskusem
Antony Worrall Thompson
Przepis z programu Antony w Maroku (odc.5)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania z ryb
kuchnia świata: Kuchnia marokańska
Smażone nadziewane kwiaty cukinii
Przepis z programu
trudność: brak
rodzaj dania: Dania z ryb
kuchnia świata: Kuchnia włoska
Dorada w soli
Agnieszka Kręglicka
Przepis z programu Para w kuchni 2 (odc.20)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania z ryb
kuchnia świata: Kuchnia hiszpańska
Zapiekanka z suszonego dorsza
Przepis z programu
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania z ryb, Zapiekanki
kuchnia świata: Kuchnia włoska

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.