Antony Worrall Thompson

26.sos serowo-jogurtowy


Przepis z programu Sobota w kuchni (odc.26)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Sosy, kremy, pasty
kuchnia świata: Kuchnia międzynarodowa

26.sos serowo-jogurtowy
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

 

2 płaskie łyżki skrobi kukurydzianej

500g greckiego jogurtu

2 jajka

1 łyżeczka musztardy Dijon

75 g świeżo startego parmezanu (lub innego twardego sera)

sok z cytryny (ewentualnie)

 

 

Przygotowanie:


Wsypać skrobię kukurydzianą do miski i rozmieszać z małą ilością jogurtu. Dodać jajka i ubijać ręczną trzepaczką na gładką masę. Dodać musztardę i pozostały jogurt, wymieszać. Z tym sosem można zapiec mussakę albo bakłażany – należy rozprowadzić go na powierzchni mięsnej lub warzywnej zapiekanki i oprószyć parmezanem. Zapiekać przez 30- 45 min w piekarniku rozgrzanym do 180ºC.

powrót

Podobne przepisy

Pasta jajeczna
Tomasz Jakubiak
Przepis z programu Jakubiak rodzinnie (odc. 4)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Sosy, kremy, pasty
Bagna cauda - gorący sos z czosnkiem i anchois
Agnieszka Kręglicka
Przepis z programu Para w kuchni (odc.1)
trudność: brak
rodzaj dania: Sosy, kremy, pasty
kuchnia świata: Kuchnia włoska
Salsa
Si King
Przepis z programu Kudłacze na motorach (odc.11)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Sosy, kremy, pasty
kuchnia świata: Kuchnia meksykańska
Sosy do gotowanych ziemniaków
Agnieszka Kręglicka
Przepis z programu Para w kuchni 2 (odc.18)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Sosy, kremy, pasty
kuchnia świata: Kuchnia międzynarodowa
Dip z bakłażana
Ainsley Harriot
Przepis z programu Grillowanie z Ainsleyem od A do Z (odc.2)
trudność: brak
rodzaj dania: Sosy, kremy, pasty
kuchnia świata: Kuchnia grecka

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.