Antony Worrall Thompson

26.sos serowo-jogurtowy


Przepis z programu Sobota w kuchni (odc.26)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Sosy, kremy, pasty
kuchnia świata: Kuchnia międzynarodowa

26.sos serowo-jogurtowy
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

 

2 płaskie łyżki skrobi kukurydzianej

500g greckiego jogurtu

2 jajka

1 łyżeczka musztardy Dijon

75 g świeżo startego parmezanu (lub innego twardego sera)

sok z cytryny (ewentualnie)

 

 

Przygotowanie:


Wsypać skrobię kukurydzianą do miski i rozmieszać z małą ilością jogurtu. Dodać jajka i ubijać ręczną trzepaczką na gładką masę. Dodać musztardę i pozostały jogurt, wymieszać. Z tym sosem można zapiec mussakę albo bakłażany – należy rozprowadzić go na powierzchni mięsnej lub warzywnej zapiekanki i oprószyć parmezanem. Zapiekać przez 30- 45 min w piekarniku rozgrzanym do 180ºC.

powrót

Podobne przepisy

Sos pomidorowy
Maryla Musidłowska
Przepis z programu Spiżarnia Maryli (odc.4)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Sosy, kremy, pasty
(odc.03) pasta z oliwek i kaparów
Sophie Grigson
Przepis z programu Słoneczne smaki Sophie (odc.3)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Sosy, kremy, pasty
kuchnia świata: Kuchnia francuska
Pasta z kaczki
Brygida Kosel
Przepis z programu Teraz Brygida! (odc.2)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne, Sosy, kremy, pasty
kuchnia świata: Kuchnia polska
Salsa z czarnej fasoli
Delia  Smith
Przepis z programu Delia na zimę (odc.2)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Sosy, kremy, pasty
kuchnia świata: Kuchnia meksykańska
Kokosowy chutney
Przepis z programu Floyd w Indiach
trudność: brak
rodzaj dania: Sosy, kremy, pasty
kuchnia świata: Kuchnia indyjska
Pesto
Katia Roman-Trzaska
Przepis z programu Little Chef (odc.3)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Sosy, kremy, pasty
kuchnia świata: Kuchnia włoska

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.