Antony Worrall Thompson

26.sos serowo-jogurtowy


Przepis z programu Sobota w kuchni (odc.26)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Sosy, kremy, pasty
kuchnia świata: Kuchnia międzynarodowa

26.sos serowo-jogurtowy
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

 

2 płaskie łyżki skrobi kukurydzianej

500g greckiego jogurtu

2 jajka

1 łyżeczka musztardy Dijon

75 g świeżo startego parmezanu (lub innego twardego sera)

sok z cytryny (ewentualnie)

 

 

Przygotowanie:


Wsypać skrobię kukurydzianą do miski i rozmieszać z małą ilością jogurtu. Dodać jajka i ubijać ręczną trzepaczką na gładką masę. Dodać musztardę i pozostały jogurt, wymieszać. Z tym sosem można zapiec mussakę albo bakłażany – należy rozprowadzić go na powierzchni mięsnej lub warzywnej zapiekanki i oprószyć parmezanem. Zapiekać przez 30- 45 min w piekarniku rozgrzanym do 180ºC.

powrót

Podobne przepisy

Sos naam prik num
Marta Dymek
Przepis z programu Zielona rewolucja Marty Dymek w Tajlandii (odc. 3)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Sosy, kremy, pasty, Dania wegańskie
kuchnia świata: Kuchnia tajska
Smalec wegański
Jola Słoma
Przepis z programu ATELIER SMAKU (odc.4)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania wegetariańskie, Sosy, kremy, pasty
kuchnia świata: Kuchnia międzynarodowa
Remolada
Agnieszka Kręglicka
Przepis z programu Para w kuchni (odc.24)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Sosy, kremy, pasty
kuchnia świata: Kuchnia francuska
Raita ze szpinakiem i koperkiem
Przepis z programu W świecie przypraw Anjum (odc. 4)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Sosy, kremy, pasty
kuchnia świata: Kuchnia indyjska
Pasta rybna
Brygida Kosel
Przepis z programu Teraz Brygida! (odc.2)
trudność: brak
rodzaj dania: Dania z ryb, Sosy, kremy, pasty
kuchnia świata: Kuchnia polska
Sos z porów i grzybów
Agnieszka Kręglicka
Przepis z programu Para w kuchni 2 (odc.17)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Sosy, kremy, pasty

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.