Antony Worrall Thompson

26.serowe fondue


Przepis z programu Sobota w kuchni (odc.26)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Przekąski
kuchnia świata: Kuchnia szwajcarska

26.serowe fondue
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

 

275 g gruyere’a

275 emmentalera

1 ząbek czosnku

przecięty na pół

300- 400 ml wytrawnego białego wina

5 łyżeczek kirszu

1 łyżeczka skrobi kukurydzianej

świeżo zmielony czarny pieprz

szczypta startej gałki muszkatołowej

 

 

Przygotowanie:


Posmarować czosnkiem wnętrze naczynia do fondue i zagotować w nim wino na małym ogniu. Dodawać starty ser, stale mieszając drewnianą łyżką. Rozmieszać skrobię kukurydzianą z kirszem i dodać do gorącej serowej mieszaniny i mieszać, aż zgęstnieje. Doprawić płyn pieprzem i gałką muszkatołową. Przenieść naczynie z kuchenki na podgrzewacz do fondue. Mieszać od czasu do czasu aż do dna i stale podgrzewać.

powrót

Podobne przepisy

Wieża z kanapek
Przepis z programu
trudność: łatwe
rodzaj dania: Przekąski
kuchnia świata: Kuchnia włoska
Bruschetta z mozzarellą, fenkułem i cukinią
Sophie Dahl
Przepis z programu Apetyczna panna Dahl (odc. 3)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Przekąski
kuchnia świata: Kuchnia włoska
Huevos hamin, czyli jajka z sefardyjskiego czulentu
Malka Kafka
Przepis z programu Koszer macher (odc. 4)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Przekąski
kuchnia świata: Kuchnia żydowska, Kuchnia koszerna
Kim pap
Piotr Przykaza
Przepis z programu Jak Piotr przykazał (odc.10)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Przekąski
kuchnia świata: Kuchnia koreańska
Włoski, faszerowany bakłażan
Delia  Smith
Przepis z programu Delia na zimę (odc.8)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Przekąski
kuchnia świata: Kuchnia włoska

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.