Antony Worrall Thompson

26.duszona wołowina


Przepis z programu Sobota w kuchni (odc.26)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne
kuchnia świata: Kuchnia brytyjska

26.duszona wołowina
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

 

1½ kg wołowiny dobrej jakości

pokrojonej w kostkę

175 g boczku

pokrojonego w drobną kostkę

3 łyżki oliwy

12 małych cebulek

obranych

18 małych pieczarek w całości

3 marchewki

obrane i pokrojone w kostkę

sól

świeżo mielony pieprz

1 łyżka posiekanego tymianku

2 łyżki posiekanej natki pietruszki

10 ząbków czosnku – startych

zmiażdżonych lub w całości

425 ml czerwonego wytrawnego wina

425 ml bulionu z kurczaka albo wołowego

 

 

Przygotowanie:


Rozgrzać oliwę w brytfance albo rondlu o grubym dnie i obsmażyć wołowinę i boczek. Wyjąć mięso i wkładać na tłuszcz warzywa – cebulki, pieczarki, marchew – po kolei, za każdym razem doprawiając solą i pieprzem. Dołożyć z powrotem mięso oraz czosnek i przyprawy. Zalać winem i bulionem i gotować na małym ogniu przez godzinę – półtorej, aż mięso i warzywa będą miękkie. Na patelni stopić masło, dodać mąkę, wymieszać i podgrzewać przez 2 min na małym ogniu. Wyjąć mięso i warzywa z brytfanki / rondla, zagotować pozostały sos i dodać 1 łyżkę zasmażki. Mieszać, aż zgęstnieje. Włożyć z powrotem mięso i warzywa i doprawić do smaku. Podawać mięso posypane posiekaną natką z ziemniaczanym puree z groszkiem i dymką (patrz :oddzielny przepis).

powrót

Podobne przepisy

Udziec jagnięcy po grecku
Bill Granger
Przepis z programu Kuchnia Billa (odc.9)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne
kuchnia świata: Kuchnia grecka
Grandos nachos
Przepis z programu Żołądek czy rozsądek? 4 (odc. 22)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne
kuchnia świata: Kuchnia meksykańska

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.