Antony Worrall Thompson

25.rolada czekoladowa


Przepis z programu Sobota w kuchni (odc.25)
trudność: trudne
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka

25.rolada czekoladowa
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

 

175 g deserowej czekolady połamanej na kawałki

175 g drobnego cukru

6 jaj

białka oddzielone od żółtek

2 płaskie łyżki przesianego kakao

 

 

Przygotowanie:


Lekko natłuścić dużą płaską blachę (23 cm x 33 cm) i wyłożyć papierem do pieczenia, dociskając go do brzegów, żeby powierzchnia była równa. Rozgrzać piekarnik do 180ºC. Stopić czekoladę w misce opartej na garnku z gorącą wodą, a następnie nieco przestudzić. Utrzeć w misce mikserem żółtka i cukier na puszystą masę. Dodać do nich przestudzoną czekoladę i mieszać, aż masa będzie jednolita. W dużej czystej ciepłej misce ubić białka na sztywną, ale nie suchą pianę. Zmieszać czubatą łyżkę piany z białek z czekoladową masą, a następnie pozostałe białka i kakao. Przełożyć masę na blachę i wyrównać powierzchnię. Piec w rozgrzanym piekarniku przez 20 min, aż się zestali. Wyjąć ciasto z piekarnika, oprzeć nad nim metalową kratkę tak, żeby nie dotykała ciasta i położyć na niej wilgotną ściereczkę, żeby ciasto stygnąc nie twardniało. Odstawić na kilka godzin, a najlepiej na całą noc. Ubić śmietanę i zmieszać ze skórką pomarańczową. Oprószyć cukrem-pudrem dużą płachtę papieru do pieczenia. Ostrożnie przełożyć na niego czekoladowe ciasto i delikatnie oderwać papier, na którym się piekło. Przyciąć równo dłuższe krawędzie. Rozsmarować bitą śmietanę na powierzchni ciasta, nie dochodząc do brzegów. Zwijać ciasto ciasno od strony krótszej krawędzi, dociskając je przez papier.
Kroić roladę na plastry i podawać z pomarańczami skropionymi likierem.

powrót

Podobne przepisy

Suflet czekoladowy
Delia  Smith
Przepis z programu Delia na zimę (odc.6)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka
kuchnia świata: Kuchnia francuska
Szpinakowe koło
Laura Calder
Przepis z programu Kuchnia francuska po prostu (odc.22)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka
kuchnia świata: Kuchnia francuska
Ślimak z ciasta filo z pistacjami
Marieta  Marecka
Przepis z programu ABC GOTOWANIA 5 (odc. 12)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka
Jogurtowy sernik na zimno
Tomasz Deker
Przepis z programu Desery Dekera (odc. 10)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka, Serniki
Pudding z syropem klonowym
Przepis z programu Żołądek czy rozsądek? 4 (odc. 11)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.