Antony Worrall Thompson

23.wołowina po burgundzku


Przepis z programu Sobota w kuchni (odc.23)
trudność: trudne
rodzaj dania: Dania mięsne
kuchnia świata: Kuchnia francuska

23.wołowina po burgundzku
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

 

600 g pręgi wołowej pokrojonej w dużą kostkę

sól

świeżo mielony pieprz

2 łyżki gęsiego tłuszczu lub smalcu

50 g wędzonego boczku pokrojonego w drobną kostkę

4 ząbki czosnku

posiekane

15 szalotek w całości

obranych

2 cebule

pokrojone w plasterki

1 łyżka koncentratu pomidorowego

bouquet garni z 2 gałązek tymianku

rozmarynu i natki pietruszki o płaskich liściach

12 małych kurek albo pieczarek

750 ml francuskiego burgunda Pinot Noir

 

 

Przygotowanie:


Rozgrzać piekarnik do 150ºC. Oprószyć pokrojoną wołowinę solą i pieprzem. Na kuchence, w głębokiej brytfance rozgrzać 1 łyżkę tłuszczu i obsmażyć mięso. Wyjąć je i odstawić na bok, a do brytfanki dołożyć resztę smalcu i podsmażyć boczek, czosnek, szalotki i cebulę, aż się zrumienią. Dodać koncentrat pomidorowy, włożyć z powrotem mięso i dodać bouquet garni. Dodać grzyby i wlać tyle wina, żeby przykryło mięso z warzywami. Przykryć brytfankę, zagotować i wstawić do piekarnika. Piec 3 godziny.

powrót

Podobne przepisy

Wieprzowina z pól ryżowych
Si King
Przepis z programu Kudłacze na motorach (odc.8)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne
kuchnia świata: Kuchnia wietnamska
Wołowina z orzechami nerkowca i chili w słodkim sosie sojowym
Przepis z programu Nancy Lam Orzechowe noce (odc.4)
trudność: brak
rodzaj dania: Dania mięsne
kuchnia świata: Kuchnia indonezyjska
Kotlety wieprzowe z ziemniakami
Przepis z programu Kuchnia francuska po prostu 2 (odc. 17)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne
kuchnia świata: Kuchnia francuska
Kurczak z kokosem
Malka Kafka
Przepis z programu Koszer macher (odc. 2)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne
kuchnia świata: Kuchnia koszerna

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.