Antony Worrall Thompson

23.pasztet z wędzonym łososiem i koperkiem


Przepis z programu Sobota w kuchni (odc.23)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Przekąski
kuchnia świata: Kuchnia brytyjska

23.pasztet z wędzonym łososiem i koperkiem
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

 

pęczek koperku

3 plastry wędzonego łososia

170 g okrawków wędzonego łososia

2 filety anchois

odsączone z zalewy

125 g zmielonego tłustego twarogu śmietankowego

2 łyżki tartego chrzanu

sok z ½ cytryny

świeżo mielony pieprz

 

 

Przygotowanie:


Zwilżyć wnętrze 6 kokilek i wyłożyć je plastikową folią – dość dużymi kawałkami, żeby można je było założyć i przykryć pasztet. Na dnie każdej kokilki ułożyć gałązkę koperku. Wyciąć z płatów łososia kółka wielkości dna kokilki i ułożyć je na dnie kokilek, na koperku. Drobno posiekać okrawki łososia i anchois, zmieszać je z twarogiem, chrzanem, posiekanym koperkiem i sokiem z cytryny. Doprawić do smaku, zamieszać. Wypełnić masą kokilki, wygładzić powierzchnię grzbietem łyżki, zawinąć folię i docisnąć masę do ścianek. Schłodzić, a przed podaniem wyłożyć na talerzyki (np. na liście sałaty) i ogrzać do temperatury pokojowej. Podawać z pieczywem. Pasztet można zrobić w jednej niedużej podłużnej foremce i przed podaniem pokroić na zimno na plastry.

powrót

Podobne przepisy

(odc.009) polenta
Michael  Smith
Przepis z programu Domowy kucharz (odc. 9)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Przekąski
kuchnia świata: Kuchnia włoska
Ziemniaki pieczone z rozmarynem
Agnieszka Kręglicka
Przepis z programu Para w kuchni (odc.13)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania wegetariańskie, Przekąski
kuchnia świata: Kuchnia francuska

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.