Antony Worrall Thompson

23.pasztet z wędzonym łososiem i koperkiem


Przepis z programu Sobota w kuchni (odc.23)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Przekąski
kuchnia świata: Kuchnia brytyjska

23.pasztet z wędzonym łososiem i koperkiem
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

 

pęczek koperku

3 plastry wędzonego łososia

170 g okrawków wędzonego łososia

2 filety anchois

odsączone z zalewy

125 g zmielonego tłustego twarogu śmietankowego

2 łyżki tartego chrzanu

sok z ½ cytryny

świeżo mielony pieprz

 

 

Przygotowanie:


Zwilżyć wnętrze 6 kokilek i wyłożyć je plastikową folią – dość dużymi kawałkami, żeby można je było założyć i przykryć pasztet. Na dnie każdej kokilki ułożyć gałązkę koperku. Wyciąć z płatów łososia kółka wielkości dna kokilki i ułożyć je na dnie kokilek, na koperku. Drobno posiekać okrawki łososia i anchois, zmieszać je z twarogiem, chrzanem, posiekanym koperkiem i sokiem z cytryny. Doprawić do smaku, zamieszać. Wypełnić masą kokilki, wygładzić powierzchnię grzbietem łyżki, zawinąć folię i docisnąć masę do ścianek. Schłodzić, a przed podaniem wyłożyć na talerzyki (np. na liście sałaty) i ogrzać do temperatury pokojowej. Podawać z pieczywem. Pasztet można zrobić w jednej niedużej podłużnej foremce i przed podaniem pokroić na zimno na plastry.

powrót

Podobne przepisy

Jajka po piemoncku
Przepis z programu Kuchnia francuska po prostu 2 (odc. 20)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Przekąski
kuchnia świata: Kuchnia francuska
Kwiaty cukinii faszerowane mięsem
Tomasz Jakubiak
Przepis z programu Jakubiak w sezonie (odc. 6)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Przekąski
Lekki pasztet do smarowania z konfiturą ze śliwek
Adam Chrząstowski
Przepis z programu Adam po pracy 2 (odc.5)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne, Przekąski
kuchnia świata: Kuchnia polska
Pomidory nadziewane malinami
Jacek Sikora
Przepis z programu Słodki drań (odc.23)
trudność: trudne
rodzaj dania: Przekąski, Desery
kuchnia świata: Kuchnia międzynarodowa
Pieczone szparagi, marchewki i młode ziemniaki
Agnieszka Kręglicka
Przepis z programu Para w kuchni (odc.31)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Przekąski
kuchnia świata: Kuchnia włoska

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.