Antony Worrall Thompson

23.kruche ciasto z rozmaitymi owocami i kruszonką


Przepis z programu Sobota w kuchni (odc.23)
trudność: trudne
rodzaj dania: Dania mięsne
kuchnia świata: Kuchnia austriacka

23.kruche ciasto z rozmaitymi owocami i kruszonką
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0
Mincemeat - tradycyjne świąteczne nadzienie do ciast w krajach anglosaskich



Ciasto

175 g mąki uniwersalnej

1 1 łyżki przesianego cukru-pudru

100 g zimnego masła pokrojonego w kostkę o boku 2 cm

zimna woda

450 g mieszaniny posiekanych suszonych owoców (np. rodzynek, moreli, wiśni, kandyzowanej skórki pomarańczowej), nasączonych rumem albo brandy, doprawionych cynamonem, tartą gałką muszkatołową oraz posiekanych orzechów włoskich i migdałów, zmieszanych z łojem albo utwardzonym tłuszczem roślinnym



Kruszonka

75 g masła

75 g mąki

1 łyżeczki proszku do pieczenia

40 g semoliny

40 g drobnego cukru





Przygotowanie

Zmieszać w misce mąkę z cukrem-pudrem i wyrobić ręcznie z masłem, aż mieszanina osiągnie jednolitą grudkowatą konsystencję. Dodawać zimną wodę w małych ilościach i wyrabiać elastyczne, nie lepkie ciasto. Owinąć ciasto plastikową folią, spłaszczyć na kształt dysku i włożyć na 30 min do lodówki.

Zmieszać w misce składniki kruszonki i włożyć do lodówki, żeby stężała. Rozgrzać piekarnik do 200ºC.

Natłuścić blachę o wym. 20 cm x 30 cm. Rozwałkować spód z ciasta i wyłożyć nim blachę tak, żeby ciasto zachodziło na ścianki blachy. Rozłożyć nadzienie na cieście, zetrzeć kruszonkę na grubej tarce i posypać nadzienie równą warstwą. Piec 25 min, aż kruszonka będzie złocista. Pokroić ciepłe ciasto na

kwadratowe kawałki, oprószyć cukrem-pudrem.





© Mary Berry

powrót

Podobne przepisy

Faszerowana kapusta z sosem chrzanowym
Andrzej Polan
Przepis z programu Czy na pewno umiesz gotować? (odc. 9)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne
Stir fry z jagnięciny
Tomasz Jakubiak
Przepis z programu Jakubiak w sezonie 2 (odc. 2)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne
kuchnia świata: Kuchnia międzynarodowa
Kurczaczki w piwie z puree selerowym
Przepis z programu Kuchnia francuska po prostu 3 (odc. 14)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne
kuchnia świata: Kuchnia francuska

skomentuj przepis

milenciamomot

postów: 22

18.03.2016 16:33

CYTUJ

Takie ciasta typu szarlotka u mnie w domu rozchodzą się w mgnieniu oka! Teraz już sezon na truskawki co raz bliżej, więc zaczną sie szybkie wypieki połączone z masami helio i bitą śmietaną!

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.