Antony Worrall Thompson

23.egzotyczny pudding


Przepis z programu Sobota w kuchni (odc.23)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery
kuchnia świata: Kuchnia brytyjska

23.egzotyczny pudding
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

 

225 g plastrów ananasa

110 g miękkiego masła

110 g drobnego cukru

30 g posiekanej kandyzowanej łodygi arcydzięgla

skórka z 1 pomarańczy

2 lekko ubite jajka

85 g mąki

1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia

2 łyżki złocistej płynnej melasy

55 g drobno pokruszonej pszennej bułki

55 g rodzynek

55 g kandyzowanych wiśni

pokrojonych na ćwiartki

 

 

Przygotowanie:


Pokroić 3 plastry ananasa na połówki. Resztę plastrów posiekać. Utrzeć masło z cukrem, dodać skórkę pomarańczową oraz jajka i dokładnie wymieszać. Dodać mąkę, okruchy bułki, rodzynki, wiśnie i arcydzięgiel, wymieszać. Do dużego rondla wlać wodę do 2/3 wysokości. Wysmarować masłem wnętrze szklanej żaroodpornej miski o obj. 0,75 l. Polać ścianki płynną melasą i ułożyć kółko z połówek plastrów ananasa. Przełożyć ciasto do miski, przykryć krążkiem z papieru do pieczenia i folią plastikową. Wstawić do wrzątku i gotować 1,5 godziny na małym ogniu. Po tym czasie ostrożnie odkryć pudding, przykryć miskę talerzem, odwrócić do góry dnem i wysunąć pudding z miski na talerz. Podawać na ciepło.

powrót

Podobne przepisy

Miodowo-waniliowa panna cotta
Annabel  Langbein
Przepis z programu Annabel Langbein - kuchnia w stylu wolnym (odc. 3)
trudność: brak
rodzaj dania: Desery
Lodowy tort z owocami lasu
Tomasz Deker
Przepis z programu Desery Dekera (odc. 8)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery
Charoset
Malka Kafka
Przepis z programu Koszer macher (odc. 9)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery
kuchnia świata: Kuchnia żydowska, Kuchnia koszerna
Chałwa z pistacjami i wodą różaną
Przepis z programu Żołądek czy rozsądek? 4 (odc. 1)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery
kuchnia świata: Kuchnia arabska
Suflet czekoladowy z domowymi lodami bananowymi
Marieta  Marecka
Przepis z programu ABC GOTOWANIA 4 (odc. 11)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery, Dania na walentynki, Lody
Trufle kawowe
Jola Słoma
Przepis z programu ATELIER SMAKU (odc.11)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery, Dania na walentynki

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.