Antony Worrall Thompson

23.egzotyczny pudding


Przepis z programu Sobota w kuchni (odc.23)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery
kuchnia świata: Kuchnia brytyjska

23.egzotyczny pudding
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

 

225 g plastrów ananasa

110 g miękkiego masła

110 g drobnego cukru

30 g posiekanej kandyzowanej łodygi arcydzięgla

skórka z 1 pomarańczy

2 lekko ubite jajka

85 g mąki

1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia

2 łyżki złocistej płynnej melasy

55 g drobno pokruszonej pszennej bułki

55 g rodzynek

55 g kandyzowanych wiśni

pokrojonych na ćwiartki

 

 

Przygotowanie:


Pokroić 3 plastry ananasa na połówki. Resztę plastrów posiekać. Utrzeć masło z cukrem, dodać skórkę pomarańczową oraz jajka i dokładnie wymieszać. Dodać mąkę, okruchy bułki, rodzynki, wiśnie i arcydzięgiel, wymieszać. Do dużego rondla wlać wodę do 2/3 wysokości. Wysmarować masłem wnętrze szklanej żaroodpornej miski o obj. 0,75 l. Polać ścianki płynną melasą i ułożyć kółko z połówek plastrów ananasa. Przełożyć ciasto do miski, przykryć krążkiem z papieru do pieczenia i folią plastikową. Wstawić do wrzątku i gotować 1,5 godziny na małym ogniu. Po tym czasie ostrożnie odkryć pudding, przykryć miskę talerzem, odwrócić do góry dnem i wysunąć pudding z miski na talerz. Podawać na ciepło.

powrót

Podobne przepisy

Parfait (lody) piernikowe
Jacek Sikora
Przepis z programu Słodki drań (odc.3)
trudność: brak
rodzaj dania: Desery
kuchnia świata: Kuchnia francuska
Czekoladowy pudding chlebowo-maślany
Delia  Smith
Przepis z programu Delia na zimę (odc.5)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery
kuchnia świata: Kuchnia brytyjska
Tiramisu z imbirową herbatą ćaj
Przepis z programu W świecie przypraw Anjum (odc. 12)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery, Napoje
kuchnia świata: Kuchnia indyjska
Tiramisu
Marieta  Marecka
Przepis z programu ABC GOTOWANIA 5 (odc. 5)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery
kuchnia świata: Kuchnia włoska
Kokosowo - bananowe obrączki z mango
Jacek Sikora
Przepis z programu Słodki drań (odc.15)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery
kuchnia świata: Kuchnia indyjska

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.