Antony Worrall Thompson

23.egzotyczny pudding


Przepis z programu Sobota w kuchni (odc.23)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery
kuchnia świata: Kuchnia brytyjska

23.egzotyczny pudding
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

 

225 g plastrów ananasa

110 g miękkiego masła

110 g drobnego cukru

30 g posiekanej kandyzowanej łodygi arcydzięgla

skórka z 1 pomarańczy

2 lekko ubite jajka

85 g mąki

1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia

2 łyżki złocistej płynnej melasy

55 g drobno pokruszonej pszennej bułki

55 g rodzynek

55 g kandyzowanych wiśni

pokrojonych na ćwiartki

 

 

Przygotowanie:


Pokroić 3 plastry ananasa na połówki. Resztę plastrów posiekać. Utrzeć masło z cukrem, dodać skórkę pomarańczową oraz jajka i dokładnie wymieszać. Dodać mąkę, okruchy bułki, rodzynki, wiśnie i arcydzięgiel, wymieszać. Do dużego rondla wlać wodę do 2/3 wysokości. Wysmarować masłem wnętrze szklanej żaroodpornej miski o obj. 0,75 l. Polać ścianki płynną melasą i ułożyć kółko z połówek plastrów ananasa. Przełożyć ciasto do miski, przykryć krążkiem z papieru do pieczenia i folią plastikową. Wstawić do wrzątku i gotować 1,5 godziny na małym ogniu. Po tym czasie ostrożnie odkryć pudding, przykryć miskę talerzem, odwrócić do góry dnem i wysunąć pudding z miski na talerz. Podawać na ciepło.

powrót

Podobne przepisy

Pudding czekoladowy
Bill Granger
Przepis z programu Kuchnia Billa Dekadencja (odc.5)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery
kuchnia świata: Kuchnia Ameryki Północnej, Kuchnia brytyjska
Pascha polska
Gosia  Molska
Przepis z programu Babeczki wielkanocne (odc.6)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery, Potrawy wielkanocne
kuchnia świata: Kuchnia polska
Crema catalana
Tomasz Deker
Przepis z programu Desery Dekera 2 (odc. 9)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery
kuchnia świata: Kuchnia hiszpańska
Tiramisu po polsku
Jacek Sikora
Przepis z programu Słodki drań (odc.20)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery
kuchnia świata: Kuchnia międzynarodowa
Truskawkowe galaretki na patyku z kremem waniliowym
Tomasz Deker
Przepis z programu Desery Dekera 3 (odc. 4)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.