Antony Worrall Thompson

22.filet z kurczaka w winie marsala z pieczarkami i śmietaną


Przepis z programu Sobota w kuchni (odc.22)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne
kuchnia świata: Kuchnia włoska

22.filet z kurczaka w winie marsala z pieczarkami i śmietaną
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

 

1 filet z piersi kurczaka

5-6 małych pieczarek

2 łyżki oliwy

150 ml wina marsala

1/3 szklanki śmietany 18%

sól

świeżo mielony pieprz

 

 

Przygotowanie:


Za pomocą ostrego noża do filetowania rozkroić w poprzek filet z kurczaka tak, żeby po rozłożeniu przypominał kształtem motyla i był bardzo płaski. Przykryć filet folią plastikową i rozbić tłuczkiem do mięsa. Smażyć na oliwie po 2 minuty z każdej strony. Dodać pieczarki przekrojone na ćwiartki, smażyć jeszcze 1 min i zalać winem marsala. Ostrożnie przechylić patelnię nad płomieniem tak, żeby wino się zapaliło – w ten sposób pozbędzie się kwasowości. Zdjąć z patelni filet, dolać śmietanę i zamieszać. Doprawić solą i pieprzem do smaku. Podawać z ryżem.

powrót

Podobne przepisy

Pulpeciki z pieczeni po florentyńsku
Przepis z programu
trudność: brak
rodzaj dania: Dania mięsne
kuchnia świata: Kuchnia włoska
Szaszłyki z wieprzowiny z morelami
David Gaboriaud
Przepis z programu David w Europie 5 (odc. 10)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne
kuchnia świata: Kuchnia węgierska
Tartiflette
Agnieszka Kręglicka
Przepis z programu Para w kuchni 2 (odc.13)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne, Przekąski
kuchnia świata: Kuchnia francuska

skomentuj przepis

#Kamil3487896

08.01.2011 12:04


k

CYTUJ

Nie polecam, jezeli naleje sie za duzo wina mozna chalupe puscic z dymem....

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.