Antony Worrall Thompson

22.filet z kurczaka w białym winie i soku cytrynowym


Przepis z programu Sobota w kuchni (odc.22)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne
kuchnia świata: Kuchnia włoska

22.filet z kurczaka w białym winie i soku cytrynowym
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 1
oceń ilość głosów: 1
średnia głosów: 4.0

Składniki:

 

1 filet z piersi kurczaka

2 łyżki oliwy

sok z ½ cytryny

sól

świeżo mielony pieprz

150 ml białego wina

1 łyżeczka zimnego masła

½ łyżeczki mąki

 

 

Przygotowanie:


Za pomocą ostrego noża do filetowania rozkroić w poprzek filet z kurczaka tak, żeby po rozłożeniu przypominał kształtem motyla i był bardzo płaski. Przykryć filet folią plastikową i rozbić tłuczkiem do mięsa. Smażyć na oliwie po 2-3 minuty z każdej strony. Wlać na patelnię sok z cytryny i wino, smażyć jeszcze przez 30 sekund, przełożyć mięso na talerz, obtoczyć twarde masło w mące i zmieszać z płynem na patelni, aż zgęstnieje. Polać filet sosem, podawać z ugotowaną zieloną fasolką szparagową.

powrót

Podobne przepisy

Bollito misto
Maryla Musidłowska
Przepis z programu Mammaryla (odc.3)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne
kuchnia świata: Kuchnia włoska
Pyzy z wołowiną
Tomasz Jakubiak
Przepis z programu Jakubiak lokalnie 5 (odc. 2)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne
Mielone kotlety z sarny z chlebowo-grzybowym sosem
Tomasz Jakubiak
Przepis z programu Jakubiak lokalnie 4 (odc. 10)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne
Cielęcina z sosem tuńczykowym z kaparami i anchois
Agnieszka Kręglicka
Przepis z programu Para w kuchni (odc.1)
trudność: brak
rodzaj dania: Dania mięsne, Przekąski
kuchnia świata: Kuchnia włoska
Jagnięcina kleftiko
Ainsley Harriot
Przepis z programu Grillowanie z Ainsleyem od A do Z (odc.2)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne
kuchnia świata: Kuchnia grecka

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.