Antony Worrall Thompson

22.filet z kurczaka w białym winie i soku cytrynowym


Przepis z programu Sobota w kuchni (odc.22)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne
kuchnia świata: Kuchnia włoska

22.filet z kurczaka w białym winie i soku cytrynowym
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 1
oceń ilość głosów: 1
średnia głosów: 4.0

Składniki:

 

1 filet z piersi kurczaka

2 łyżki oliwy

sok z ½ cytryny

sól

świeżo mielony pieprz

150 ml białego wina

1 łyżeczka zimnego masła

½ łyżeczki mąki

 

 

Przygotowanie:


Za pomocą ostrego noża do filetowania rozkroić w poprzek filet z kurczaka tak, żeby po rozłożeniu przypominał kształtem motyla i był bardzo płaski. Przykryć filet folią plastikową i rozbić tłuczkiem do mięsa. Smażyć na oliwie po 2-3 minuty z każdej strony. Wlać na patelnię sok z cytryny i wino, smażyć jeszcze przez 30 sekund, przełożyć mięso na talerz, obtoczyć twarde masło w mące i zmieszać z płynem na patelni, aż zgęstnieje. Polać filet sosem, podawać z ugotowaną zieloną fasolką szparagową.

powrót

Podobne przepisy

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.