Antony Worrall Thompson

18.sałatka ziemniaczana na ciepło


Przepis z programu Sobota w kuchni (odc.18)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Sałatki, sałaty i surówki
kuchnia świata: Kuchnia niemiecka

18.sałatka ziemniaczana na ciepło
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0
Składniki

675g mączystych ziemniaków, obranych i pokrojonych w 2,5 cm kostkę

6 plasterków wędzonego, przerośniętego boczku, usmażonych na chrupko

2 duże korniszony lub ogórki kiszone, pokrojone w kostkę

2 posiekane jaja na twardo

4 posiekane dymki

sól i świeżo zmielony, czarny pieprz



Składniki dresingu

1 łyżka stołowa soku z cytryny

1 łyżka stołowa posiekanego kopru

1 łyżka stołowa posiekanego szczypiorku

1 łyżka stołowa majonezu

3 łyżki stołowe kwaśnej śmietany



Przygotowanie

Ugotować ziemniaki w osolonej wodzie, aż będą miękkie. Odcedzić, wsypać do garnka, aby wyschły. Muszą być wszystkie ugotowane. Wymieszać ziemniaki z boczkiem, ogórkami, jajkami i dymką. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Wymieszać składniki dressingu. Wlać do sałatki tyle, żeby dressing pokrył wszystkie składniki. Należy to zrobić, gdy ziemniaki są ciepłe. Część może się rozpaść podczas mieszania. Podawać.

powrót

Podobne przepisy

Sałatka z zielonej papai
Przepis z programu Luke Nguyen w Wietnamie (odc. 1)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Sałatki, sałaty i surówki
kuchnia świata: Kuchnia wietnamska
Sałatka z pomelo i mięsa kraba
Przepis z programu Luke Nguyen w Wietnamie (odc. 2)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Sałatki, sałaty i surówki
kuchnia świata: Kuchnia wietnamska

skomentuj przepis

szaman

postów: 2

26.02.2016 19:41

CYTUJ

TA sałatka weszła do kanonu moich sałatek i must have na każdą mozliwa okazję.:)

słodka babeczka

postów: 1

24.07.2014 22:45

CYTUJ

ciekawy przepis wypróbuję
Danke

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.