18.sałatka ziemniaczana na ciepło

18.sałatka ziemniaczana na ciepło
Oceń przepis:
22 ocen Średnia ocena: 3.90
Seria kulinarna:
Sobota w kuchni (odc.18)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Sałatki, sałaty i surówki
Kuchnia świata:
Kuchnia niemiecka
Ilość osób:
6

Przygotowanie:

Składniki
675g mączystych ziemniaków, obranych i pokrojonych w 2,5 cm kostkę
6 plasterków wędzonego, przerośniętego boczku, usmażonych na chrupko
2 duże korniszony lub ogórki kiszone, pokrojone w kostkę
2 posiekane jaja na twardo
4 posiekane dymki
sól i świeżo zmielony, czarny pieprz

Składniki dresingu
1 łyżka stołowa soku z cytryny
1 łyżka stołowa posiekanego kopru
1 łyżka stołowa posiekanego szczypiorku
1 łyżka stołowa majonezu
3 łyżki stołowe kwaśnej śmietany

Przygotowanie
Ugotować ziemniaki w osolonej wodzie, aż będą miękkie. Odcedzić, wsypać do garnka, aby wyschły. Muszą być wszystkie ugotowane. Wymieszać ziemniaki z boczkiem, ogórkami, jajkami i dymką. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Wymieszać składniki dressingu. Wlać do sałatki tyle, żeby dressing pokrył wszystkie składniki. Należy to zrobić, gdy ziemniaki są ciepłe. Część może się rozpaść podczas mieszania. Podawać.

 

Dołącz do CANAL+ i oglądaj CANAL+KUCHNIA jak chcesz i kiedy chcesz!
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA