Antony Worrall Thompson

17.gotowane gruszki z gorącym sosem z błękitnego, dojrzewającego sera


Przepis z programu Sobota w kuchni (odc.17)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery
kuchnia świata: Kuchnia francuska

17.gotowane gruszki z gorącym sosem z błękitnego, dojrzewającego sera
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

 

4 wysmukłe gruszki z ogonkami

200g cukru

2 laski cynamonu

woda do gotowania

 

 

Przygotowanie:


Gruszki postawić pionowo w rondelku, żeby sprawdzić, czy wszystkie się zmieszczą i się nie przewrócą. Wlać tyle zimnej wody, żeby doszła do ogonów. Wyjąć gruszki, wsypać cukier i cynamon. Doprowadzić do wrzenia, mieszając. Gruszki obrać, pozostawiając ogonki, Naciąć na spodzie, żeby ładnie stały. Wstawić do rondelka. Gotować 15-20 minut, aż będą miękkie, ale nie zaczną się rozpadać. Odcedzić.

powrót

Podobne przepisy

Krówki
Jacek Sikora
Przepis z programu Słodki drań (odc.17)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery
kuchnia świata: Kuchnia polska
Panna cotta z sosem poziomkowym
Tomasz Deker
Przepis z programu Desery Dekera 2 (odc. 1)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery
kuchnia świata: Kuchnia włoska
Deser z kukurydzy
Przepis z programu Luke Nguyen w Wietnamie (odc. 2)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery
kuchnia świata: Kuchnia wietnamska

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.