Antony Worrall Thompson

16.chłodnik błyskawiczny


Przepis z programu Sobota w kuchni (odc.16)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Zupy
kuchnia świata: Kuchnia międzynarodowa

16.chłodnik błyskawiczny
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0
Składniki

350g ugotowanych, obranych i pokrojonych buraków

1 starta cebula

1 łyżeczka tartego chrzanu

750g chudego, gęstego jogurtu

½ łyżeczki soli selerowej

1 łyżka stołowa octu z cydru

½ łyżeczki świeżo zmielonego, czarnego pieprzu

do 300 ml wywaru drobiowego lub mleka

4 drobno posiekane dymki



Przygotowanie

W robocie kuchennym zmiksować buraki, cebulę, chrzan, jogurt, sól selerową, ocet i czarny pieprz. Gdy płyn osiągnie pożądaną konsystencję, rozrzedzić go wywarem drobiowym lub mlekiem.

Można podawać na zimno lub na ciepło. Wtedy należy podgrzać na małym ogniu nie doprowadzając do wrzenia. Doprawić do smaku. Wylać na talerze, posypać posiekaną dymką.

powrót

Podobne przepisy

Lekka zupa z grzybami shiitake
Tomasz Jakubiak
Przepis z programu Jakubiak - z miłości do lokalności 3 (odc. 1)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Zupy
Chłodnik z melona
David Gaboriaud
Przepis z programu David w Europie 5 (odc. 7)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Zupy
kuchnia świata: Kuchnia bałkańska
Węgierska zupa rybna
David Gaboriaud
Przepis z programu David w Europie 5 (odc. 10)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Zupy
kuchnia świata: Kuchnia węgierska
Zupa ziemniaczana z pesto z czosnku niedźwiedziego
Tomasz Jakubiak
Przepis z programu Jakubiak - z miłości do lokalności 3 (oddc. 3)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Zupy
kuchnia świata: Kuchnia polska
Zupa dyniowa z soczewicą i twarożkiem
Przepis z programu Żołądek czy rozsądek? 4 (odc. 17)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Zupy, Dania z dyni
Zimna zupa melonowa
Kim McCosker
Przepis z programu 4 składniki (odc.3)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Zupy

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.