Antony Worrall Thompson

16.chłodnik błyskawiczny


Przepis z programu Sobota w kuchni (odc.16)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Zupy
kuchnia świata: Kuchnia międzynarodowa

16.chłodnik błyskawiczny
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0
Składniki

350g ugotowanych, obranych i pokrojonych buraków

1 starta cebula

1 łyżeczka tartego chrzanu

750g chudego, gęstego jogurtu

½ łyżeczki soli selerowej

1 łyżka stołowa octu z cydru

½ łyżeczki świeżo zmielonego, czarnego pieprzu

do 300 ml wywaru drobiowego lub mleka

4 drobno posiekane dymki



Przygotowanie

W robocie kuchennym zmiksować buraki, cebulę, chrzan, jogurt, sól selerową, ocet i czarny pieprz. Gdy płyn osiągnie pożądaną konsystencję, rozrzedzić go wywarem drobiowym lub mlekiem.

Można podawać na zimno lub na ciepło. Wtedy należy podgrzać na małym ogniu nie doprowadzając do wrzenia. Doprawić do smaku. Wylać na talerze, posypać posiekaną dymką.

powrót

Podobne przepisy

Zuppa di pomodoro
Maryla Musidłowska
Przepis z programu Mammaryla (odc.7)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Zupy, Dania dietetyczne
kuchnia świata: Kuchnia włoska
Zupa cebulowa zapiekana
Marieta  Marecka
Przepis z programu ABC GOTOWANIA
trudność: łatwe
rodzaj dania: Zupy
Zupa łososiowo-koperkowa
Marieta  Marecka
Przepis z programu 365 obiadów Mariety Mareckiej 2 (odc. 10)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania z ryb, Zupy
kuchnia świata: Kuchnia międzynarodowa
Minestrone z pesto
Marieta  Marecka
Przepis z programu ABC GOTOWANIA
trudność: łatwe
rodzaj dania: Zupy
Zupa tiza
Przepis z programu Kuchnia francuska po prostu 2 (odc. 15)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania wegetariańskie, Zupy
kuchnia świata: Kuchnia francuska

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.