
16.chłodnik błyskawiczny
Antony Worrall Thompson
Przepis z programu Sobota w kuchni (odc.16)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Zupy
kuchnia świata: Kuchnia międzynarodowa
Składniki
350g ugotowanych, obranych i pokrojonych buraków
1 starta cebula
1 łyżeczka tartego chrzanu
750g chudego, gęstego jogurtu
½ łyżeczki soli selerowej
1 łyżka stołowa octu z cydru
½ łyżeczki świeżo zmielonego, czarnego pieprzu
do 300 ml wywaru drobiowego lub mleka
4 drobno posiekane dymki
Przygotowanie
W robocie kuchennym zmiksować buraki, cebulę, chrzan, jogurt, sól selerową, ocet i czarny pieprz. Gdy płyn osiągnie pożądaną konsystencję, rozrzedzić go wywarem drobiowym lub mlekiem.
Można podawać na zimno lub na ciepło. Wtedy należy podgrzać na małym ogniu nie doprowadzając do wrzenia. Doprawić do smaku. Wylać na talerze, posypać posiekaną dymką.
350g ugotowanych, obranych i pokrojonych buraków
1 starta cebula
1 łyżeczka tartego chrzanu
750g chudego, gęstego jogurtu
½ łyżeczki soli selerowej
1 łyżka stołowa octu z cydru
½ łyżeczki świeżo zmielonego, czarnego pieprzu
do 300 ml wywaru drobiowego lub mleka
4 drobno posiekane dymki
Przygotowanie
W robocie kuchennym zmiksować buraki, cebulę, chrzan, jogurt, sól selerową, ocet i czarny pieprz. Gdy płyn osiągnie pożądaną konsystencję, rozrzedzić go wywarem drobiowym lub mlekiem.
Można podawać na zimno lub na ciepło. Wtedy należy podgrzać na małym ogniu nie doprowadzając do wrzenia. Doprawić do smaku. Wylać na talerze, posypać posiekaną dymką.
Podobne przepisy


Przepis z programu Ślinotok (odc. 5)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania wegetariańskie, Zupy
kuchnia świata: Kuchnia polska
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania wegetariańskie, Zupy
kuchnia świata: Kuchnia polska


Przepis z programu Jakubiak - z miłości do lokalności 2 (odc. 5)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Zupy
kuchnia świata: Kuchnia polska
trudność: łatwe
rodzaj dania: Zupy
kuchnia świata: Kuchnia polska

Przepis z programu Żołądek czy rozsądek? 4 (odc. 17)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Zupy, Dania z dyni
trudność: łatwe
rodzaj dania: Zupy, Dania z dyni


Przepis z programu Adam po pracy 2 (odc.6)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Zupy, Potrawy wielkanocne
kuchnia świata: Kuchnia polska
trudność: łatwe
rodzaj dania: Zupy, Potrawy wielkanocne
kuchnia świata: Kuchnia polska
skomentuj przepis