Antony Worrall Thompson

15.ziemniaki shakuti z pastą kokosową


Przepis z programu Sobota w kuchni (odc.15)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania wegetariańskie

15.ziemniaki shakuti z pastą kokosową
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0
Składniki pasty

2 łyżeczki oleju roślinnego

3 goździki

½ laski cynamonu

2 łyżeczki maku

½ łyżeczki ziaren czarnego pieprzu

4 suszone, czerwone chilli lub 1 łyżeczka sproszkowanego chilli

75g wiórków kokosowych

4 ząbki czosnku

2 średnie cebule



Składniki curry

4 łyżeczki oleju roślinnego

4 duże ziemniaki pokrojone w 0,5 cm kostkę

1 puszka posiekanych pomidorów

200g gotowanego, zielonego groszku

1 łyżeczka soli



Przygotowanie pasty

Na patelni rozgrzać olej, przez 1 minutę smażyć goździki, cynamon, mak, pieprz i papryczki chilli.

Na drugiej, suchej patelni uprażyć wiórki na złotobrązowo. Do miksera wrzucić usmażone przyprawy, wiórki, czosnek i cebulę. Zmiksować na pastę. Na patelni rozgrzać olej, wrzucić ziemniaki, przykryć i smażyć 2 minuty. Dodać pastę, pomidory, groszek i sól. Wymieszać, przykryć i dusić 10 minut, aż ziemniaki będą miękkie. Podawać gorące z grubymi kromkami tostowanego chleba.

powrót

Podobne przepisy

(odc.03) pomidory po prowansalsku
Sophie Grigson
Przepis z programu Słoneczne smaki Sophie (odc.3)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania wegetariańskie, Przekąski
kuchnia świata: Kuchnia francuska
Pieczona dynia
Bill Granger
Przepis z programu Kuchnia Billa W wolnym czasie (odc.3)
trudność: brak
rodzaj dania: Dania wegetariańskie, Przekąski
Naleśnikowe cannelloni ze szpinakiem i czterema serami
Delia  Smith
Przepis z programu Delia na zimę (odc.9)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania wegetariańskie
kuchnia świata: Kuchnia włoska
Groszek masala
Przepis z programu Floyd w Indiach Mumbai (odc.3)
trudność: brak
rodzaj dania: Dania wegetariańskie
kuchnia świata: Kuchnia indyjska

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.