Antony Worrall Thompson

15.smażona szynka z cydrem, podana z ziemniakami i marchewką purèe


Przepis z programu Sobota w kuchni (odc.15)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne
kuchnia świata: Kuchnia brytyjska

15.smażona szynka z cydrem, podana z ziemniakami i marchewką purèe
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0


Składniki dania głównego

60 g masła

2 łyżki stołowe oliwy

4 porcje surowej szynki po 175 każda

1 posiekany ząbek czosnku

1 drobno posiekana cebula

1 jabłko obrane i posiekane bez gniazda nasiennego

30 g mąki

500 ml wytrawnego cydru

2 łyżki stołowe marynaty piccalilli

1 łyżeczka miodu

4 liście szałwii

1 łyżeczka musztardy dijon

sól

świeżo zmielony, czarny pieprz

sok z ½ cytryny

150 ml wywaru mięsnego lub warzywnego



Składniki purèe

4 duże ziemniaki podzielone na ćwiartki

2 duże marchewki pokrojone na kawałki

1 łyżeczka cukru

2 obrane ząbki czosnku

2 łyżki stołowe oliwy

garść posiekanej natki pietruszki

sok z ½ cytryny



Przygotowanie dania głównego

Duże, żaroodporne naczynie postawić na małym ogniu i powoli roztopić masło z oliwą. Dodać mięso, smażyć około 10 minut, aż będzie złocisto brązowe po obu stronach. Wyjąć i odłożyć na bok. Dorzucić czosnek, cebulę i jabłka. Smażyć, aż cebula będzie szklista. Dosypać mąkę, smażyć 1 minutę. Wlać cyder, zagotować i odparować połowę płynu. Dodać picalilli, miód, liście szałwii i musztardę. Gotować 5 minut, doprawić. Dołożyć mięso, wycisnąć sok z cytryny, wlać wywar. Doprawić solą i pieprzem. Przykryć i dusić 20-30 minut.



Przygotowanie purèe

Do garnka wlać 2 litry wody, wsypać sól, przykryć i doprowadzić do wrzenia. Wrzucić ziemniaki i marchew, dodać cukier i czosnek. Gotować 20 minut na średnim ogniu, aż warzywa będą miękkie. Odcedzić, rozgnieść. Dolać oliwę, wycisnąć sok z cytryny, dorzucić natkę. Wymieszać i doprawić do smaku. Postawić na małym ogniu i gotować, mieszając 2-3 minuty. Podawać z szynką.

powrót

Podobne przepisy

Kurczak satay
Przepis z programu Nancy Lam Kurczak, wieprzowina i krewetki (odc. 1)
trudność: brak
rodzaj dania: Dania mięsne
kuchnia świata: Kuchnia tajska
Ozór wołowy w sosie chrzanowym z ziemniakami
Marieta  Marecka
Przepis z programu ABC GOTOWANIA 3 (odc. 9)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne
kuchnia świata: Kuchnia polska
Jagnięcina po patagońsku
Si King
Przepis z programu Kudłacze na motorach znowu w trasie (odc.4)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne
kuchnia świata: Kuchnia argentyńska
Zapiekana polenta z ragout mięsnym
Przepis z programu
trudność: trudne
rodzaj dania: Dania mięsne
kuchnia świata: Kuchnia włoska
Smażona konserwowa wołowina
Delia  Smith
Przepis z programu Szkoła gotowania Delii Smith odc.2
trudność: brak
rodzaj dania: Dania mięsne
kuchnia świata: Kuchnia brytyjska

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.