Antony Worrall Thompson

15.kokosowe gobi z goa


Przepis z programu Sobota w kuchni (odc.15)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania wegetariańskie
kuchnia świata: Kuchnia indyjska

15.kokosowe gobi z goa
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0
Składniki

1 łyżka stołowa oleju roślinnego

1 łyżeczka ziaren kolendry

¾ łyżeczki czarnej gorczycy (może także być żółta)

2 łyżeczki startego, świeżego imbiru

2 drobno posiekane, zielone chilli

½ łyżki stołowej posiekanych migdałów (dowolnie)

1 drobno posiekana, mała cebula

200g kalafiora, podzielonego na różyczki

200g brokuła, podzielonego na różyczki

2 posiekane, średnie pomidory

garść fasoli szparagowej

½ łyżeczki zmielonej kurkumy

1 łyżeczka soli

1 łyżka stołowa wody

200 ml mleka kokosowego

posiekana liście świeżej kolendry do przybrania



Przygotowanie

Na silnym ogniu rozgrzać olej na patelni. Wrzucić ziarna kolendry i gorczycy. Gdy zaczną skakać, zmniejszyć płomień, dodać imbir, chilli, migdały i cebulę. Wymieszać i smażyć 2 minuty. Dodać kalafiora i brokuły, dokładnie wymieszać, przykryć i dusić 5 minut. Dodać pomidory, fasolę, kurkumę, wodę i sól. Wymieszać i przykryć. Zmniejszyć płomień do bardzo mały, dusić 3-5 minut, aż warzywa będą miękkie. Wlać mleko kokosowe, doprowadzić do wrzenia, gotować na małym ogniu 2-3 minuty, aż sos zgęstnieje. Podawać posypane kolendrą z gorącym chlebem chappati.

powrót

Podobne przepisy

Puree ziemniaczane
Przepis z programu Kuchnia francuska po prostu 3 (odc. 26)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania wegetariańskie
Tort ziemniaczany
Andrzej Polan
Przepis z programu Polska ze smakiem 4
trudność: brak
rodzaj dania: Dania wegetariańskie
Kaszubska drożdżówka z jabłkami
Jola Słoma
Przepis z programu ATELIER SMAKU (odc.2)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka, Dania wegetariańskie
kuchnia świata: Kuchnia polska
Ryż zapiekany z kapustą pekińską, groszkiem i imbirem
Bill Granger
Przepis z programu Kuchnia Billa (odc.9)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania wegetariańskie
kuchnia świata: Kuchnia chińska
Tęczowa zapiekanka
Malka Kafka
Przepis z programu Koszer macher (odc. 12)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania wegetariańskie, Zapiekanki
kuchnia świata: Kuchnia koszerna

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.