13.trufla czekoladowa z sosem malinowym

13.trufla czekoladowa z sosem malinowym
Oceń przepis:
17 ocen Średnia ocena: 4.10
Seria kulinarna:
Sobota w kuchni (odc.13)
Trudność:
trudne
Rodzaj dania:
Ciasta i ciasteczka
Ilość osób:
2

Przygotowanie:

Na truflę
125g gorzkiej czekolady
125g mlecznej czekolady
250g tłustej śmietany
1 łyżeczka brandy
¼ łyżeczki kawy rozpuszczalnej

Na przybranie
25g gorzkiej czekolady
25g białej czekolady
kawałek czystej folii z bąbelkami

Na sos malinowy
pojemnik malin
2 łyżeczki cukru-pudru


Przygotowanie
Rozop czekoladę w kąpieli wodnej, lub w mikrofalówce (4-5 minut na ustawieniu „rozmrażanie”). Lekko ubij śmietanę. W małym rondelku podgrzej brandy i rozpuść w nim kawę. Delikatnie wymieszaj czekoladę, śmietanę i brandy z kawą, przełóż do kokilek i wstaw do lodówki na co najmniej 2-3 godziny.

Przygotuj przybranie: roztop oddzielnie gorzką i białą czekoladę, delikatnie wymieszaj, tak, by powstały różnokolorowe smugi. Rozsmaruj mieszankę na folii z bąbelkami i wstaw na 1 godzinę do lodówki. Po wyjęciu z lodówki delikatnie oddziel czekoladę od folii (folię możesz wyrzucić). Połam na kawałki.

Teraz kolej na sos: zmiksuj w blenderze maliny i cukier-puder, przecedź przez sitko, żeby pozbyć się nasionek i przelej do plastikowej butelki z „dziubkiem\". Zrób na talerzu wzór z sosu, połóż na środku truflę i przybierz kawałkami „bąbelkowej” czekolady.


James Tanner

 

Dołącz do CANAL+ i oglądaj CANAL+KUCHNIA jak chcesz i kiedy chcesz!
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA