Antony Worrall Thompson

13.tarta bananowa z sosem czekoladowym


Przepis z programu Sobota w kuchni (odc.13)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka

13.tarta bananowa z sosem czekoladowym
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0
Na ciasto

250g mąki

100g masła

100g cukru-pudru

2 jajka

1 laska wanili, rozkrojona wzdłuż na pół



Na kruszonkę

35g mąki

35g drobnego cukru

szczypta cynamonu



Na nadzienie

5 bananów, pokrojone wzdłuż na plasterki

180g masła

180g cukru

6 łyżek śmietany kremówki



Na sos czekoladowy

100m śmietany kremówki

50g czekolady



Przygotowanie

Rozgnieć mąkę z masłem, dodaj cukier puder. Roztrzep jajka, dodaj nasionka wanilii i wymieszaj z ciastem. Zawiń w folię spożywczą i odstaw do lodówki na 1 godzinę. Po godzinie rozwałkuj ciasto, wyłóż nim 20 cm formę do tart i podpiecz na biało w temeratuze 180°C przez około 15-20 minut. Rozgrzej patelnię teflonową i wrzuć na nią cukier i masło i zrób karmel. Dodaj banany, śmietanę, obtocz banany w karmelu i nałóż na spód tarty. Rozetrzyj mąkę, cukier i cynamon i posyp tartę z wierzchu. Piecz w wysokiej temperaturze przez 10 minut. Rozgrzej w garnku śmietanę, zdejmij z ognia i rozpuść w niej czekoladę Podawaj kawałki tarty polane sosem czekoladowym.





© James Tanner

powrót

Podobne przepisy

Powrót do czarnego lasu
Delia  Smith
Przepis z programu Delia na zimę (odc.11)
trudność: trudne
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka
kuchnia świata: Kuchnia niemiecka
Ciasto Barbajuan
Julie Andrieu
Przepis z programu Francuskie wędrówki Julie (odc. 73)
trudność:
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka
kuchnia świata: Kuchnia francuska
Tort czekoladowy
Anna Olson
Przepis z programu Na słodko Ser mascarpone (odc. 16)
trudność: brak
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka
kuchnia świata: Kuchnia międzynarodowa
Makowiec
Marieta  Marecka
Przepis z programu ABC GOTOWANIA 5 (odc. 16)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka, Potrawy na Boże Narodzenie, Makowce
Bezowy tort migdałowy z brzoskwiniami
Przepis z programu Kuchnia francuska po prostu 3 (odc. 9)
trudność: trudne
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka, Bezy
kuchnia świata: Kuchnia francuska

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.