Antony Worrall Thompson

13.crepes suzette z gorzkich pomarańczy


Przepis z programu Sobota w kuchni (odc.13)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery
kuchnia świata: Kuchnia francuska

13.crepes suzette z gorzkich pomarańczy
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

 

8 kostek cukru

4 dużych

soczystych gorzkich pomarańczy

50g drobnego cukru

75g masła pokrojonego w drobną kostkę

sok z 1 cytryny

12 naleśników

3 łyżki Cointreau

2 łyżki koniaku

 

 

Przygotowanie:


Potrzyj kostkami cukru skórkę pomarańczy, żeby wchłonęły pomarańczowy olejek eteryczny. Następnie włóż je na patelnię. Wyciśnij pomarańcze, przecedź sok i odstaw na bok. Na tę samą patelnię dodaj drobny cukier i postaw ją na średnim ogniu. Kiedy cukier zacznie się karmelizować, wlej sok z pomarańczy. Dodaj partiami masło, a następnie sok z cytryny i delikatnie doprowadź do wrzenia. Weź jeden naleśnik, włóż go na patelnię i po chwili odwróć. Następnie złóż go na pół i jeszcze raz na pół. Przesuń na skraj patelni i powtórz to z pozostałymi naleśnikami. W tym momencie sos powinien być już mocno zredukowany. Dodaj Cointreau i wymieszaj. Wlej koniak do chochli i rozgrzej ją nad ogniem, kiedy się dostatecznie rozgrzeje, zapali się. Wlej płonący alkohol do naleśników i podawaj od razu.

powrót

Podobne przepisy

Sorbet z wiśniami na marsali
Maryla Musidłowska
Przepis z programu Mammaryla (odc.6)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery
kuchnia świata: Kuchnia włoska
Rafaello na biszkopcie migdałowym
Marieta  Marecka
Przepis z programu 365 obiadów Mariety Mareckiej 3 (odc. 8)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery
Deser lodowy
Anna Olson
Przepis z programu Na słodko Karmel (odc.12)
trudność: brak
rodzaj dania: Desery
kuchnia świata: Kuchnia hiszpańska
Turron z Alicante
Tomasz Deker
Przepis z programu Desery Dekera 2 (odc.9)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery
kuchnia świata: Kuchnia hiszpańska
Pianka malinowa na spodzie z biszkoptów
Marieta  Marecka
Przepis z programu ABC GOTOWANIA 5 (odc. 13)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka, Desery
Pieczone jabłka
Jacek Sikora
Przepis z programu Słodki drań (odc.9)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery
kuchnia świata: Kuchnia międzynarodowa

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.