Antony Worrall Thompson

13.crepes suzette z gorzkich pomarańczy


Przepis z programu Sobota w kuchni (odc.13)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery
kuchnia świata: Kuchnia francuska

13.crepes suzette z gorzkich pomarańczy
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

 

8 kostek cukru

4 dużych

soczystych gorzkich pomarańczy

50g drobnego cukru

75g masła pokrojonego w drobną kostkę

sok z 1 cytryny

12 naleśników

3 łyżki Cointreau

2 łyżki koniaku

 

 

Przygotowanie:


Potrzyj kostkami cukru skórkę pomarańczy, żeby wchłonęły pomarańczowy olejek eteryczny. Następnie włóż je na patelnię. Wyciśnij pomarańcze, przecedź sok i odstaw na bok. Na tę samą patelnię dodaj drobny cukier i postaw ją na średnim ogniu. Kiedy cukier zacznie się karmelizować, wlej sok z pomarańczy. Dodaj partiami masło, a następnie sok z cytryny i delikatnie doprowadź do wrzenia. Weź jeden naleśnik, włóż go na patelnię i po chwili odwróć. Następnie złóż go na pół i jeszcze raz na pół. Przesuń na skraj patelni i powtórz to z pozostałymi naleśnikami. W tym momencie sos powinien być już mocno zredukowany. Dodaj Cointreau i wymieszaj. Wlej koniak do chochli i rozgrzej ją nad ogniem, kiedy się dostatecznie rozgrzeje, zapali się. Wlej płonący alkohol do naleśników i podawaj od razu.

powrót

Podobne przepisy

Nice z karmelem na kremie waniliowym
Adam Chrząstowski
Przepis z programu Adam po pracy 3 (odc.2)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery
Pieczone jabłka z cynamonem i kremem Chantilly
Roger Mooking
Przepis z programu Nuta egzotyki na co dzień (odc.20)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery
Panna cotta waniliowo-cytrynowa z malinami
Marieta  Marecka
Przepis z programu ABC GOTOWANIA 5 (odc. 5)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery
kuchnia świata: Kuchnia włoska
Domowe marshmallows
Tomasz Deker
Przepis z programu Desery Dekera (odc. 9)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery
Gorąca czekolada
Laura Calder
Przepis z programu Kuchnia francuska po prostu (odc.19)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery, Napoje
kuchnia świata: Kuchnia francuska
Crema catalana
Tomasz Deker
Przepis z programu Desery Dekera 2 (odc. 9)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery
kuchnia świata: Kuchnia hiszpańska

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.