Antony Worrall Thompson

12.sola na parze z czosnkiem, dymką i imbirem


Przepis z programu Sobota w kuchni (odc.12)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania z ryb
kuchnia świata: Kuchnia chińska

12.sola na parze z czosnkiem, dymką i imbirem
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

 

4 filety z soli (około 450g)

1 łyżeczka gubej soli

1½ łyżki imbiru

drobno posiekanego

 

 

Przygotowanie:


Osusz rybę ręcznikiem papierowym, posól z obu stron i odstaw na 30 minut. (Dzięki temu ryba będzie bardziej jędrna.) Wlej do woka, lub garnka 5 cm wody, ustaw na wierzchu parownik. Doprowadź wodę do wrzenia. Połóż rybę na żaroodporny talerz i posyp z wierzchu imbirem. Połóż talerz w parowniku, przykryj przykrywką i gotuj na parze, aż będzie gotowa. (Cienkie filety gotują się w 5 minut, grube filety i całe ryby w 12-14.) Wyjmij talerz z ugotowaną rybą, posyp z wierzchu dymką i polej jasnym i ciemnym sosem sojowym. Rozgrzej oleje arachidowy i sezamowy w małym rondelku, a następnie wrzuć do nich plasterki czosnku i zezłoć je. Polej rybę olejami z czosnkiem i podawaj od razu.

powrót

Podobne przepisy

Wiązana ryba
Przepis z programu Kuchnia francuska po prostu 2 (odc. 21)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania z ryb
kuchnia świata: Kuchnia francuska
Smażony filet z gładzicy z kremem z kaszanki
Tomasz Jakubiak
Przepis z programu Jakubiak lokalnie 5 (odc. 4)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania z ryb
Azjatycki labraks z kleistym ryżem i zieleniną
Jamie  Oliver
Przepis z programu 15 minut Jamiego (odc. 40)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania z ryb
Łosoś w papilotach
Grzegorz  Łapanowski
Przepis z programu Ł'apetyt (odc.6)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania z ryb
kuchnia świata: Kuchnia międzynarodowa

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.