Antony Worrall Thompson

09.bożonarodzeniowy sos żurawinowy


Przepis z programu Sobota w kuchni (odc.9)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Sosy, kremy, pasty
kuchnia świata: Kuchnia Ameryki Północnej, Kuchnia brytyjska

09.bożonarodzeniowy sos żurawinowy
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0
Składniki

450 g świeżych żurawin

300 ml porto ruby

115g cukru

125 soku pomarańczowego

1 łyżeczka mąki kukurydzianej

1 łyżeczka mielonej gorczycy

1 łyżeczka soku z cytryny

szczypta zmielonych goździków

75g rodzynków sułtańskich

55g płatków migdałowych

1 łyżka stołowa skórki startej z pomarańczy

1 łyżeczka skórki startej z cytryny

sól



Przygotowanie

Do rondla wrzucić żurawiny i cukier, wlać porto i sok pomarańczowy. Gotować kilka minut na średnim ogniu, aż owoce zaczną pękać. Wymieszać mąkę, gorczycę, sok cytrynowy i goździki z wodą na gładką masę, dodać do owoców, wymieszać. Dorzucić bakalie, skórkę pomarańczową i cytrynową. Gotować 5 minut, doprawić i schłodzić. Podawać z bożonarodzeniowym indykiem.

powrót

Podobne przepisy

Sos daktylowo-pomarańczowy
Przepis z programu Żołądek czy rozsądek? 4 (odc. 5)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Sosy, kremy, pasty
Pesto pietruszkowe
Bill Granger
Przepis z programu Kuchnia Billa (odc.9)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Sosy, kremy, pasty
kuchnia świata: Kuchnia włoska
Pasta z szynką
Brygida Kosel
Przepis z programu Teraz Brygida! (odc.2)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Sosy, kremy, pasty, Potrawy wielkanocne
kuchnia świata: Kuchnia polska
(odc.008) świeża salsa
Michael  Smith
Przepis z programu Domowy kucharz (odc. 8)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Sosy, kremy, pasty
kuchnia świata: Kuchnia meksykańska
Amerykański dressing z sera pleśniowego
Delia  Smith
Przepis z programu Delia na lato (odc.6)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Sosy, kremy, pasty
kuchnia świata: Kuchnia Ameryki Północnej
Krem chrzanowy
Agnieszka Kręglicka
Przepis z programu Para w kuchni (odc.21)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Sosy, kremy, pasty, Potrawy wielkanocne
kuchnia świata: Kuchnia polska

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.