Antony Worrall Thompson

08.pudding śliwkowy


Przepis z programu Sobota w kuchni (odc.8)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery
kuchnia świata: Kuchnia brytyjska

08.pudding śliwkowy
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0
Składniki

90 g tartej bułki

45 g maki

125 g brązowego cukru demerara

125 g posiekane łoju

125 g rodzynków sułtańskich

125 g rodzynków zwykłych

125 g rodzynków koryntek

60 g płatków migdałowych

30 g posiekanych wiśni kandyzowanych

60 g kandyzowanej skórki pomarańczowej

sok i skórka z ½ cytryny

¼ łyżeczki gałki muszkatołowej

½ do 1 łyżeczki przyprawy do pierników

szczypta sody oczyszczonej

sól

2 jaja





Przygotowanie

W misce wymieszać wszystkie suche składniki. Dodać skórkę i sok z cytryny, jaja, dokładnie wymieszać. Przełożyć do grubo wysmarowanej tłuszczem miski o pojemności 850 ml. Przykryć dwoma arkuszami grubo wysmarowanego tłuszczem pergaminu tak, aby pośrodku była zakładka. Gotować na parze 6 godzin. Zdjąć pergamin. Jeśli na wierzchu jest tłuszcz, zostawić, będzie wchłonięty. Po wystudzeniu przykryć pergaminem i przechowywać. W pierwszy dzień świąt Bożego Narodzenia rano gotować na parze 3 godziny. Podawać z sosem z brandy lub masłem rumowym.

powrót

Podobne przepisy

Gruszka z waflami orzechowymi
Jacek Sikora
Przepis z programu Słodki drań (odc.21)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery
Deser z kukurydzy
Przepis z programu Luke Nguyen w Wietnamie (odc. 2)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery
kuchnia świata: Kuchnia wietnamska
Pudding ryżowy z egzotyczną sałatką
Marieta  Marecka
Przepis z programu 365 obiadów Mariety Mareckiej 3 (odc. 2)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery
Domowe marshmallows
Tomasz Deker
Przepis z programu Desery Dekera (odc. 9)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery
Czekolada z orzechami i kandyzowanym imbirem
Laura Calder
Przepis z programu Kuchnia francuska po prostu (odc.19)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery
kuchnia świata: Kuchnia francuska
Domowe krówki z makiem
Tomasz Deker
Przepis z programu Desery Dekera (odc. 11)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.