Antony Worrall Thompson

08.pudding śliwkowy


Przepis z programu Sobota w kuchni (odc.8)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery
kuchnia świata: Kuchnia brytyjska

08.pudding śliwkowy
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0
Składniki

90 g tartej bułki

45 g maki

125 g brązowego cukru demerara

125 g posiekane łoju

125 g rodzynków sułtańskich

125 g rodzynków zwykłych

125 g rodzynków koryntek

60 g płatków migdałowych

30 g posiekanych wiśni kandyzowanych

60 g kandyzowanej skórki pomarańczowej

sok i skórka z ½ cytryny

¼ łyżeczki gałki muszkatołowej

½ do 1 łyżeczki przyprawy do pierników

szczypta sody oczyszczonej

sól

2 jaja





Przygotowanie

W misce wymieszać wszystkie suche składniki. Dodać skórkę i sok z cytryny, jaja, dokładnie wymieszać. Przełożyć do grubo wysmarowanej tłuszczem miski o pojemności 850 ml. Przykryć dwoma arkuszami grubo wysmarowanego tłuszczem pergaminu tak, aby pośrodku była zakładka. Gotować na parze 6 godzin. Zdjąć pergamin. Jeśli na wierzchu jest tłuszcz, zostawić, będzie wchłonięty. Po wystudzeniu przykryć pergaminem i przechowywać. W pierwszy dzień świąt Bożego Narodzenia rano gotować na parze 3 godziny. Podawać z sosem z brandy lub masłem rumowym.

powrót

Podobne przepisy

Galaretka cytrusowo – herbaciana
Jacek Sikora
Przepis z programu Słodki drań (odc.21)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery
kuchnia świata: Kuchnia międzynarodowa
Mus czarno-biały
Jacek Sikora
Przepis z programu Słodki drań (odc.16)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery
kuchnia świata: Kuchnia francuska
Deser z chia
Iwona  Zasuwa
Przepis z programu Ugotuj mi mamo! 2 (odc. 4)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery, Dania dietetyczne, Dobre dla dzieci
Ananasy z cukrem trzcinowym, sokiem i liśćmi z limonki o aromacie trawy cytrynowej
Przepis z programu Spalony? (odc. 1)
trudność: trudne
rodzaj dania: Desery
kuchnia świata: Kuchnia dietetyczna
Pieczone jabłka z sosem karmelowym
Przepis z programu Kuchnia francuska po prostu 3 (odc. 6)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery
kuchnia świata: Kuchnia francuska

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.