Antony Worrall Thompson

07.tajskie zielone curry z kurczaka


Przepis z programu Sobota w kuchni (odc.7)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne
kuchnia świata: Kuchnia tajska

07.tajskie zielone curry z kurczaka
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0
Składniki

220 g podudzi kurczaka pokrojonych w plasterki

garść świeżej bazylii

3 czerwone chilli pokrojone w cienkie plasterki

2 ½ łyżki stołowej sosu rybnego

250 ml gęstego mleka kokosowego

3 listki młodej limonki kafir

8 młodych kolb kukurydzy (dowolnie)

625 ml mleka kokosowego



Składniki zielonej pasty curry

duża szczypta soli

12 ziaren białego pieprzu

¾ łyżeczki ziaren kolendry

¼ łyżeczki ziaren kminu rzymskiego

1 ½ łyżeczki prażonej pasty krewetkowej (dowolnie)

4 łyżki stołowe chilli bird’s eye

1 łyżka stołowa galangalu

1 łyżka stołowa skórki z limonek kafir lub zwykłych limonek

2 łyżki stołowe posiekanej trawy cytrynowej

2 łyżki stołowe umytych korzeni lub łodyg kolendry

3 łyżki stołowe szalotek

1 łyżeczka kurkumy

2 łyżki stołowe posiekanego czosnku



Przygotowanie

Uprażyć na suchej patelni sól, ziarna białego pieprzu, kolendry i kminu rzymskiego, potem zmiksować w młynku. Dodać pozostałe składniki pasty i zmiksować. Na patelnię wylać zagęszczone mleko kokosowe, zagotować, aż się zwarzy. Dodać 3 łyżki stołowe pasty. Uważać, żeby sos nie był za ostry. Smażyć, mieszając. Można nieco dosłodzić. Dodać mięso, smażyć mieszając. Wlać mleko kokosowe i sos rybny. Gotować. Gdy mięso będzie miękkie, zmniejszyć ogień i gotować 5 minut. Przybrać liśćmi limonki, papryczkami chilli i liśćmi bazylii.

powrót

Podobne przepisy

Boeuf au bleu
Przepis z programu Kuchnia francuska po prostu 3 (odc. 8)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne
kuchnia świata: Kuchnia francuska
Wieprzowina po andaluzyjsku
James  Martin
Przepis z programu Przysmaki Jamesa Martina (odc.14)
trudność: brak
rodzaj dania: Dania mięsne
kuchnia świata: Kuchnia hiszpańska
Szynka świąteczna
Agnieszka Kręglicka
Przepis z programu Para w kuchni (odc.26)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne, Potrawy wielkanocne
kuchnia świata: Kuchnia polska
Wieprzowina a la dzik
Gosia  Molska
Przepis z programu Babeczki wielkanocne (odc.4)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne, Potrawy wielkanocne
kuchnia świata: Kuchnia polska

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.