Antony Worrall Thompson

06.zupa curry z pasternaku


Przepis z programu Sobota w kuchni (odc.6)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Zupy

06.zupa curry z pasternaku
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

 

1 czubata łyżeczka ziaren kolendry

1 czubata łyżeczka kminu rzymskiego

ziarna kardamonu z 6 strąków

40 g masła

1 łyżka stołowa oleju

2 posiekane

średnie cebule

2 ząbki czosnku

1 czubata łyżeczka mielonego imbiru

1 łyżeczka kurkumy

700 g młodego pasternaku

1,2 l aromatycznego wywaru warzywnego lub drobiowego

sól

świeżo zmielony

czarny pieprz

1 średniej wielkości jabłko Bramley

śmietana kremówka do podania

 

 

Przygotowanie:


Rozgrzać małą patelnię. Wrzucić nasiona kolendry, kminu i kardamonu. Prażyć 2-3 minut, aż zmienią kolor i zaczną podskakiwać na patelni. W ten sposób wydobywa się z nich aromat. Zdjąć z ognia, rozgnieść w moździerzu. W rondlu roztopić masło, aż zacznie się pienić. Dodać cebulę, smażyć 2 minut. Dodać czosnek, smażyć 1 minutę. Dosypać rozgniecione przyprawy, a także imbir i kurkumę, wymieszać, smażyć na małym ogniu przez kilka minut. W tym czasie obrać i posieka

powrót

Podobne przepisy

Rosół czosnkowy z grzankami
Marieta  Marecka
Przepis z programu 365 obiadów Mariety Mareckiej 2 (odc. 1)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Zupy
kuchnia świata: Kuchnia polska
Zupa z czerwonej soczewicy z grzankami
Przepis z programu Żołądek czy rozsądek? 4 (odc. 19)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Zupy
Meksykańska zupa z kukurydzy
Marta Dymek
Przepis z programu Zielona rewolucja Marty Dymek 4 (odc. 11)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Zupy, Dania wegańskie
Gęsta zupa fasolowa na sposób latynoamerykański
Sophie Grigson
Przepis z programu Zielnik Sophie Grigson (odc.2)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Zupy
kuchnia świata: Kuchnia kubańska
Gazpacho
Kinga Paruzel
Przepis z programu Z.U.P.A. (odc. 9)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Zupy
kuchnia świata: Kuchnia hiszpańska
Polewka kminkowa z grzankami
Marieta  Marecka
Przepis z programu 365 obiadów Mariety Mareckiej (odc. 14)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Zupy

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.