Antony Worrall Thompson

06.zupa curry z pasternaku


Przepis z programu Sobota w kuchni (odc.6)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Zupy

06.zupa curry z pasternaku
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

 

1 czubata łyżeczka ziaren kolendry

1 czubata łyżeczka kminu rzymskiego

ziarna kardamonu z 6 strąków

40 g masła

1 łyżka stołowa oleju

2 posiekane

średnie cebule

2 ząbki czosnku

1 czubata łyżeczka mielonego imbiru

1 łyżeczka kurkumy

700 g młodego pasternaku

1,2 l aromatycznego wywaru warzywnego lub drobiowego

sól

świeżo zmielony

czarny pieprz

1 średniej wielkości jabłko Bramley

śmietana kremówka do podania

 

 

Przygotowanie:


Rozgrzać małą patelnię. Wrzucić nasiona kolendry, kminu i kardamonu. Prażyć 2-3 minut, aż zmienią kolor i zaczną podskakiwać na patelni. W ten sposób wydobywa się z nich aromat. Zdjąć z ognia, rozgnieść w moździerzu. W rondlu roztopić masło, aż zacznie się pienić. Dodać cebulę, smażyć 2 minut. Dodać czosnek, smażyć 1 minutę. Dosypać rozgniecione przyprawy, a także imbir i kurkumę, wymieszać, smażyć na małym ogniu przez kilka minut. W tym czasie obrać i posieka

powrót

Podobne przepisy

Gazpacho
Gary  Mehigan
Przepis z programu Męski weekend (odc.8)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Zupy
kuchnia świata: Kuchnia hiszpańska
Zupa marchwiowo-kokosowa
Iwona  Zasuwa
Przepis z programu Ugotuj mi mamo! 2 (odc. 8)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Zupy, Dania wegańskie, Dobre dla dzieci
Barszcz chrzanowy
Agnieszka Kręglicka
Przepis z programu Para w kuchni (odc.26)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Zupy, Potrawy wielkanocne
kuchnia świata: Kuchnia polska
Zupa ziemniaczana
Tomasz Jakubiak
Przepis z programu Jakubiak rodzinnie (odc. 7)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Zupy
Szybka zupa rybna z warzywami, anyżem i razowymi grzankami
Andrzej Polan
Przepis z programu Polska ze smakiem 6
trudność: łatwe
rodzaj dania: Zupy
kuchnia świata: Kuchnia polska
Laksa z kurczakiem, makaronem i dynią
Jamie  Oliver
Przepis z programu 15 minut Jamiego (odc. 21)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Zupy
kuchnia świata: Kuchnia międzynarodowa

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.