Antony Worrall Thompson

05.burfi z czekolady i orzechów pekan


Przepis z programu Sobota w kuchni (odc.5)
trudność: trudne
rodzaj dania: Desery
kuchnia świata: Kuchnia indyjska

05.burfi z czekolady i orzechów pekan
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

 

100 g przepołowionych orzechów pekan

450 g pełnotłustego mleka w proszku

200 g cukru

200 ml wody

½ łyżeczki zmielonego kardamonu

300 g gorzkiej czekolady

 

 

Przygotowanie:


Odłożyć 12 połówek orzechów do dekoracji. Resztę drobno posiekać. Ugotować syrop pierwszego stopnia z cukru i wody. Zdjąć z ognia. Dosypać mleko w proszku i postawić na kuchni. Gotować 2-3 minut cały czas mieszając. Zdjąć z ognia, dorzucić kardamon i posiekane orzechy. Dokładnie wymieszać. W misce umieszczonej nad rondlem wrzącej wody roztopić czekoladę. Do oddzielnej miski wlać 1/3 masy orzechowej i 1/3 roztopionej czekolady. Starannie wymieszać. Małą foremkę wyłożyć folią spożywczą, posmarować cienko olejem roślinnym. Wyłożyć połowę masy orzechowej i rozprowadzić, aby powstała równa warstwa. Wlać masę orzechową z czekoladą i rozprowadzić, aby powstała równa warstwa. Wlać resztę masy orzechowej i rozprowadzić, aby powstała równa warstwa. Wlać resztę roztopionej cz

powrót

Podobne przepisy

Holenderski pudding czekoladowy
Jacek Sikora
Przepis z programu Słodki drań 2 (odc.9)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery
Nice z karmelem na kremie waniliowym
Adam Chrząstowski
Przepis z programu Adam po pracy 3 (odc.2)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery
Czekoladowe kuleczki z kardamonem
Jola Słoma
Przepis z programu ATELIER SMAKU bez cukru (odc.2)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania wegetariańskie, Desery
Tiramisu z imbirową herbatą ćaj
Przepis z programu W świecie przypraw Anjum (odc. 12)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery, Napoje
kuchnia świata: Kuchnia indyjska
Pieczone jabłka
Jacek Sikora
Przepis z programu Słodki drań (odc.9)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery
kuchnia świata: Kuchnia międzynarodowa

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.