Antony Worrall Thompson

04.puttanesca


Przepis z programu Sobota w kuchni (odc.4)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Sosy, kremy, pasty
kuchnia świata: Kuchnia włoska

04.puttanesca
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

 

400g puszka oprawionych pomidorów

6 filecików anchois

150g czarnych oliwek bez pestek

1 łyżka kaparów w soli

2 ząbki czosnku

posiekane

5 łyżki włoskiej oliwy z oliwek

natka pietruszki

posiekana

sól i świeżo zmielony czarny pieprz

 

 

Przygotowanie:


Podsmaż czosnek na patelni, na oliwie z oliwek. Tuż zanim nabierze złotego koloru dodaj anchois, kapary i oliwki.Dodaj pomidory, sól, pieprz i odrobinę natki. Zamieszaj i duś przez około minutę. Podawaj od razu z makaronem, lub grillowaną rybą.

powrót

Podobne przepisy

Ajvar
Marieta  Marecka
Przepis z programu ABC GOTOWANIA 5 (odc. 3)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Sosy, kremy, pasty, Przetwory, Dania dietetyczne, Dania wegańskie
Majonez
Piotr Przykaza
Przepis z programu Jak Piotr przykazał (odc.4)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Sosy, kremy, pasty
kuchnia świata: Kuchnia międzynarodowa
Sos pomidorowy z rukolą
Sophie Grigson
Przepis z programu Zielnik Sophie Grigson (odc.6)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Sosy, kremy, pasty
kuchnia świata: Kuchnia włoska
Łososiowy dip z łamanym chlebem
Przepis z programu Żołądek czy rozsądek? 4 (odc. 45)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Sosy, kremy, pasty
Łososiowe rillettes
Przepis z programu Kuchnia francuska po prostu 2 (odc. 12)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania z ryb, Sosy, kremy, pasty
kuchnia świata: Kuchnia francuska

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.