Antony Worrall Thompson

04.marokański tażin z jagnięciny


Przepis z programu Sobota w kuchni (odc.4)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne
kuchnia świata: Kuchnia marokańska

04.marokański tażin z jagnięciny
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

 

900 g jagnięcej łopatki

600ml bulionu z kurczaka

2 łyżki oliwy z oliwek

1 duża cebula

grubo posiekana

4 ząbki czosnku

posiekane

1 łyżka mielonego kminu rzymskiego

1 łyżka mielonej kolendry

1 łyżka ostrej papryki

1 x 400g puszka krojonych pomidorów

1 laska cynamonu

przełamana na pół

175g suszonych moreli

½ łyżeczki mielonego czarnego pieprzu

3 duże kawałki skórki z pomarańczy

 

 

Przygotowanie:


Opraw mięso z nadmiaru tłuszczu i pokrój w 5 cm kostkę. Rozgrzej teflonową patelnię. Wrzuć połowę mięsa i obsmaż ze wszystkich stron. Wyjmij mięso i wklej około 100ml bulionu. Mieszaj aż usuniesz wszystkie przypieczone kawałki z patelni, odlej bulion i zachowaj. Powtórz to samo z drugą połową mięsa. Ponownie rozgrzej patelnie i dodaj oliwę. Zezłoć cebulę – powinno Ci to zająć jakieś 10 minut. Dodaj czosnek i duś przez kolejne 2 minuty. Dodaj mielone przyprawy i duś jeszcze minutę. Dodaj odłożone mięso i pozostałe składniki tażinu, w tym bulion. Doprowadź do wrzenia, przykryj, zmniejsz ogień i gotuj przez jakieś 2 godziny, lub aż mięso będzie się rozpływać w ustach. Wymieszaj składniki reliszu w misce. Posyp tażin prażonymi orzeszkami piniowymi i podawaj z reliszem.

powrót

Podobne przepisy

Smażony kurczak w tymiankowej marynacie
Sophie Grigson
Przepis z programu Zielnik Sophie Grigson (odc.2)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne
kuchnia świata: Kuchnia francuska
Comber jagnięcy w sosie porto z warzywnym gołąbkiem chartreuse
Przepis z programu Szefowie kuchni (odc.5)
trudność: trudne
rodzaj dania: Dania mięsne
kuchnia świata: Kuchnia francuska
Kokosowe curry ze sri lanki
Delia  Smith
Przepis z programu Delia na lato (odc.7)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne
kuchnia świata: Kuchnia lankijska
Meat Pie z fasolką
Marieta  Marecka
Przepis z programu ABC GOTOWANIA 6 (odc. 6)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne
Perliczka faszerowana  kuskusem z duszonymi porami
Tomasz Jakubiak
Przepis z programu Jakubiak lokalnie 3 (odc. 12)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne
Serca drobiowe w sosie z prostymi kluseczkami gryczanymi
Marieta  Marecka
Przepis z programu ABC GOTOWANIA 3 (odc. 9)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne
kuchnia świata: Kuchnia polska

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.