Antony Worrall Thompson

03.korzenne owsiane ciasteczka


Przepis z programu Sobota w kuchni (odc.3)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka
kuchnia świata: Kuchnia międzynarodowa

03.korzenne owsiane ciasteczka
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

 

50g płatków owsianych

75g mąki razowej

i jeszcze odrobinę

½ łyżeczki drobnej morskiej soli

½ łyżeczki sody oczyszczonej

½ łyżeczki mielonych przypraw (cynamon

ziele angielskie)

75g margaryny i trochę do natłuszczenia blachy

50g puree jabłkowo-gruszkowego

 

 

Przygotowanie:


Rozgrzej piekarnik do 190C i natłuść i oprósz mąką dwie blachy. Wymieszaj płatki owsiane, mąkę, sodę oczyszczoną, sól i przyprawy. Rozetrzyj margarynę i dodaj do niej partiami puree jabłkowo-gruszkowe. Wymieszaj, dodaj suche składniki i jeszcze raz wymieszaj. Zrób z ciasta kulki wielkości orzecha włoskiego i nałóż na blachy co jakieś 5 cm. Rozpłaszcz je lekko widelcem. Piecz przez 15 minut, lub aż zaczną nabierać złotego koloru. Zostaw ciastka na blachach, aż ostygną.

powrót

Podobne przepisy

Tarta z wiśniami
Bill Granger
Przepis z programu Kuchnia Billa Długie upalne dni (odc.6)
trudność: trudne
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka
kuchnia świata: Kuchnia francuska
Beza Pavlowa z owocami leśnymi
Tomasz Deker
Przepis z programu Desery Dekera (odc. 7)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka, Bezy
Ciasteczka z kawałkami czekolady
Anna Olson
Przepis z programu Na słodko Czekolada (odc.28)
trudność: brak
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka
kuchnia świata: Kuchnia międzynarodowa
Tarta tatin
Jacek Sikora
Przepis z programu Słodki drań (odc.9)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka
kuchnia świata: Kuchnia francuska
Bezy z brzoskwiniami w syropie i lodami
Bill Granger
Przepis z programu Kuchnia Billa Dekadencja (odc.5)
trudność: trudne
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka
kuchnia świata: Kuchnia międzynarodowa

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.