Antony Worrall Thompson

03.korzenne owsiane ciasteczka


Przepis z programu Sobota w kuchni (odc.3)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka
kuchnia świata: Kuchnia międzynarodowa

03.korzenne owsiane ciasteczka
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

 

50g płatków owsianych

75g mąki razowej

i jeszcze odrobinę

½ łyżeczki drobnej morskiej soli

½ łyżeczki sody oczyszczonej

½ łyżeczki mielonych przypraw (cynamon

ziele angielskie)

75g margaryny i trochę do natłuszczenia blachy

50g puree jabłkowo-gruszkowego

 

 

Przygotowanie:


Rozgrzej piekarnik do 190C i natłuść i oprósz mąką dwie blachy. Wymieszaj płatki owsiane, mąkę, sodę oczyszczoną, sól i przyprawy. Rozetrzyj margarynę i dodaj do niej partiami puree jabłkowo-gruszkowe. Wymieszaj, dodaj suche składniki i jeszcze raz wymieszaj. Zrób z ciasta kulki wielkości orzecha włoskiego i nałóż na blachy co jakieś 5 cm. Rozpłaszcz je lekko widelcem. Piecz przez 15 minut, lub aż zaczną nabierać złotego koloru. Zostaw ciastka na blachach, aż ostygną.

powrót

Podobne przepisy

Czekoladowy tort bezowy z truskawkami i rabarbarem
Tomasz Deker
Przepis z programu Desery Dekera (odc. 7)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka, Bezy
Gniazdka poznańskie
Tomasz Deker
Przepis z programu Desery Dekera (odc. 12)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka
Klasyczna beza francuska
Jacek Sikora
Przepis z programu Słodki drań 2 (odc.5)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka
kuchnia świata: Kuchnia francuska
Ciasteczka owsiane z kawą
Jola Słoma
Przepis z programu ATELIER SMAKU (odc.10)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka, Dania wegetariańskie
kuchnia świata: Kuchnia międzynarodowa
Brownies – superczekoladowe ciasto
Katia Roman-Trzaska
Przepis z programu Little Chef (odc.9)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka
kuchnia świata: Kuchnia Ameryki Północnej

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.