Antony Worrall Thompson

01.Stir-fry all'italiana


Przepis z programu Sobota w kuchni (odc.1)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Sałatki, sałaty i surówki, Przekąski
kuchnia świata: Kuchnia włoska

01.Stir-fry all'italiana
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0
Składniki

2 duże marchewki, pokrojone na ½cm półplasterki

2 łodygi selera naciowego, pokrojone na ½cm półplasterki

2 główki kopru włoskiego, cienko pokrojone

400 g włoskich pomidorków koktajlowych z puszki, odsączonych

500 g dużych krewetek, obranych i surowych

garść natki pietruszki, posiekanej

¼ kieliszka białego wina

4 łyżki włoskiej oliwy z oliwek

2 łyżki oliwy z oliwek aromatyzowanej chilli

400 g rukoli

150g/5oz domowych crostini (grzanek)

sól do smaku



Przygotowanie

Rozgrzej oliwę w dużym woku. Włóż wszystkie warzywa i delikatnie smaż przez około 2 minuty. Dodaj oliwę chilli i krewetki, dopraw szczyptą soli. Dolej białego wina i smaż przez chwilę. Dodaj pomidorki koktajlowe, dopraw solą, posyp natką i zdejmij z ognia. Wmieszaj grzanki i podawaj od razu z sałatą z rukoli.

powrót

Podobne przepisy

Bagietki z gorgonzolą
Roger Mooking
Przepis z programu Nuta egzotyki na co dzień (odc.25)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Przekąski
Rożki z pietruszką - Monika Błotnicka
Przepis z programu Warsztaty smaku kuchni+: wyjadacze
trudność: łatwe
rodzaj dania: Przekąski
Tapasy prowansalskie
David Gaboriaud
Przepis z programu David w Europie 2 (odc. 2)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Przekąski
kuchnia świata: Kuchnia francuska

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.