Antony Worrall Thompson

01.pomidory, figi i twarożek zawinięte w szynkę parmeńską


Przepis z programu Sobota w kuchni (odc.1)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Przekąski
kuchnia świata: Kuchnia włoska

01.pomidory, figi i twarożek zawinięte w szynkę parmeńską
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

 

12 plasterków szynki parmeńskiej

6 dużych

włoskich pomidorów podłużnych

300 g twarożku

100 g liści bazylii

6 dużych fig

obranych

włoska oliwa z oliwek z pierwszego tłoczenia

sól i świeżo mielony czarny pieprz do smaku

paluszki grissini

 

 

Przygotowanie:


Przetnij pomidory na pół i połóż na blasze do pieczenia. Skrop oliwą z oliwek z pierwszego tłoczenia i dopraw solą i pieprzem. Wstaw do piekarnika pod grill i piecz przez około 5 minut. Wyjmij i odstaw, żeby ostygły. Drobno posiekaj bazylię i wymieszaj z twarożkiem. Dopraw solą i pieprzem. Pokrój figi na plasterki grube na ½cm. Połóż na desce plasterek szynki. Na wierzch połóż połówkę pomidora, a na nią plasterek figi. Na to nałóż łyżeczkę twarożku z bazylią. Następnie ostrożnie, ale ciasno zwiń szynkę, tak, żeby nadzienie dobrze trzymało się w środku. Na talerzu połóż trzy roladki, skrop dobrą oliwą z pierwszego tłoczenia i podawaj z włoskimi grissini i kieliszkiem białego wina.

powrót

Podobne przepisy

Figi nadziewane pistacjami
Przepis z programu Kuchnia francuska po prostu 2 (odc. 21)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Przekąski
kuchnia świata: Kuchnia francuska
Suflet ziemniaczany
Adam Chrząstowski
Przepis z programu Adam po pracy 3 (odc.6)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania wegetariańskie, Przekąski
kuchnia świata: Kuchnia francuska
Domowe chipsy
Agata Jędraszczak
Przepis z programu ImprezuJEMY (odc. 4)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Przekąski, Dania na karnawał i imprezę
Patatas bravas
Agnieszka Kręglicka
Przepis z programu Para w kuchni 2 (odc.18)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania wegetariańskie, Przekąski
kuchnia świata: Kuchnia hiszpańska
Palmiery z serem, szynką i pomidorami
Marieta  Marecka
Przepis z programu ABC GOTOWANIA 3 (odc. 4)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Przekąski

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.