Teryna cytrusowa

Przepis z programu Kuchnia francuska po prostu 2 (odc. 12)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery
kuchnia świata: Kuchnia francuska

	Teryna cytrusowa
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

 

6 różowych grejpfrutów

8 pomarańczy

4 saszetki żelatyny

1,5 miarki soku z cytrusów

miarka słodkiego białego wina

miarka cukru

 

 

Przygotowanie:


Obrać i podzielić owoce, wyciskając z nich sok. Odmierzyć 3/4 miarki soku i wlać do rondla wraz z winem. Wsypać cukier i podgrzać, żeby się rozpuścił. Odlać ćwierć miarki soku do miseczki i zmiękczyć w nim przez minutę żelatynę. Wlać z powrotem. Zamieszać, żeby się rozpuściła i gotować przez 2 min. Wystudzić.
Wyłożyć litrową terynę lub szklaną formę do chleba folią aluminiową, pozostawiając zwisający zapas na zakrycie wierzchu. Ułożyć ozdobnie owoce. Zalać je uzyskanym płynem. Schłodzić terynę do zastygnięcia, najkrócej przez 4 godz. Przybrać łodyżkami mięty lub kandyzowaną skórką pomarańczową.

powrót

Podobne przepisy

Granita Shikanji z cytrynowym crème fraîche
Przepis z programu W świecie przypraw Anjum (odc. 7)
trudność: brak
rodzaj dania: Desery
kuchnia świata: Kuchnia indyjska
(odc.03)deser z bananów i burbona
Jacques Pépin
Przepis z programu Jacques Pepin - Dania na szybko (odc.3)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery
Naleśniki z owocami na ciepło
Przepis z programu Spalony? (odc. 3)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery
Mus z dyni
Przepis z programu Kuchnia francuska po prostu 3 (odc. 5)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery
kuchnia świata: Kuchnia francuska
Mus z gorzkiej czekolady
Anna Olson
Przepis z programu Na słodko Gorzka czekolada (odc.36)
trudność: brak
rodzaj dania: Desery
kuchnia świata: Kuchnia francuska
Fiński naleśnik
Przepis z programu Kudłacze na motorach - wokół Bałtyku (odc. 4)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Przekąski, Desery

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.