Teryna cytrusowa

Przepis z programu Kuchnia francuska po prostu 2 (odc. 12)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery
kuchnia świata: Kuchnia francuska

	Teryna cytrusowa
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

 

6 różowych grejpfrutów

8 pomarańczy

4 saszetki żelatyny

1,5 miarki soku z cytrusów

miarka słodkiego białego wina

miarka cukru

 

 

Przygotowanie:


Obrać i podzielić owoce, wyciskając z nich sok. Odmierzyć 3/4 miarki soku i wlać do rondla wraz z winem. Wsypać cukier i podgrzać, żeby się rozpuścił. Odlać ćwierć miarki soku do miseczki i zmiękczyć w nim przez minutę żelatynę. Wlać z powrotem. Zamieszać, żeby się rozpuściła i gotować przez 2 min. Wystudzić.
Wyłożyć litrową terynę lub szklaną formę do chleba folią aluminiową, pozostawiając zwisający zapas na zakrycie wierzchu. Ułożyć ozdobnie owoce. Zalać je uzyskanym płynem. Schłodzić terynę do zastygnięcia, najkrócej przez 4 godz. Przybrać łodyżkami mięty lub kandyzowaną skórką pomarańczową.

powrót

Podobne przepisy

Suflet czekoladowy
Przepis z programu Kuchenna jazda (odc.6)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery
kuchnia świata: Kuchnia francuska
Kogel-mogel z owocami
Adam Chrząstowski
Przepis z programu Adam po pracy (odc.6)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery
kuchnia świata: Kuchnia polska
Charoset
Malka Kafka
Przepis z programu Koszer macher (odc. 9)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery
kuchnia świata: Kuchnia żydowska, Kuchnia koszerna
Truskawkowa granita
Delia  Smith
Przepis z programu Delia na lato (odc.3)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery
kuchnia świata: Kuchnia włoska
Domowe lody
Agata Jędraszczak
Przepis z programu ImprezuJEMY (odc.6)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery
Winna galaretka z winogronami
Przepis z programu Kuchnia francuska po prostu 3 (odc. 20)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery
kuchnia świata: Kuchnia francuska

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.