„Sernik” z orzechów i syropu klonowego

Przepis z programu Żołądek czy rozsądek? 4 (odc. 11)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka, Serniki

„Sernik” z orzechów i syropu klonowego
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0
Składniki:

Baza:

po 100 g orzechów włoskich i brazylijskich, namoczonych i odcedzonych

4 daktyle namoczone w półtorej filiżanki wody i odcedzone (wodę zostawić)

pół łyżeczki gałki muszkatołowej



Nadzienie:

3 filiżanki namoczonych nerkowców

150 ml syropu klonowego

1 łyżka łusek babki płesznika

1 łyżka granulowanej lecytyny

sok z jednej cytryny

1 laska wanilii

skórka z 2 cytryn

szczypta soli morskiej

150 ml oleju kokosowego

sos malinowy



Przygotowanie:

Składniki bazy rozdrobnić w blenderze i przełożyć do formy o średnicy 23 cm.

Składniki nadzienia i wodę, w której moczyły się daktyle zmiksować na gładką masę. Wylać na przygotowaną bazę i wstawić do lodówki na kilka godzin.

Podawać z sosem malinowym.

powrót

Podobne przepisy

Sernik limonkowo-ananasowy
Tomasz Deker
Przepis z programu Desery Dekera 2 (odc. 5)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Serniki
Torciki czekoladowe - Marieta Marecka
Przepis z programu Warsztaty smaku kuchni+: wyjadacze (odc. 2)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka
Ćwierćkilogramowe ciasto
Bill Granger
Przepis z programu Kuchnia Billa (odc.8)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka
kuchnia świata: Kuchnia międzynarodowa
Kruche ciastka cytrynowo - tymiankowe
Anna Olson
Przepis z programu Na słodko (odc.20)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka
kuchnia świata: Kuchnia międzynarodowa
Szpinakowe koło
Laura Calder
Przepis z programu Kuchnia francuska po prostu (odc.22)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka
kuchnia świata: Kuchnia francuska
Ciasteczka migdałowe
Przepis z programu
trudność: brak
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka
kuchnia świata: Kuchnia włoska

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.