Sałatka z soczewicy

Przepis z programu Kuchnia francuska po prostu 2 (odc. 19)
trudność: trudne
rodzaj dania: Dania wegetariańskie, Zupy, Dania dietetyczne
kuchnia świata: Kuchnia francuska

	Sałatka z soczewicy
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

 

 

miarka drobnej soczewicy

liść laurowy

gałązka tymianku

2 łyżki oliwy

duża czerwona cebula w plasterkach

2 drobno skrojone ząbki czosnku

ocet balsamiczny (ew.)

olej z orzechów włoskich

sól i pieprz

60 g uprażonych orzechów włoskich

120 g rozdrobnionego koziego sera

 

 

Przygotowanie:


Wsypać soczewicę do rondla z liściem laurowym i tymiankiem. Nalać 375 ml wody, zagotować i gotować na wolnym ogniu do miękkości przez 30 – 40 min. Powinny przez ten czas wchłonąć cały płyn, a jeśli nie, jego resztę odlać.
Jednocześnie rozgrzać oliwę na patelni i usmażyć cebulę do miękkości. Dodać czosnek na minutę i zdeglasować patelnię odrobiną octu balsamicznego. Ugotowaną soczewicę wrzucić do cebuli, posolić, popieprzyć i przesypać do miseczki. Posypać orzechami i serem. Podawać na gorąco.

powrót

Podobne przepisy

Kwaśnica
Agnieszka Kręglicka
Przepis z programu Para w kuchni 2 (odc.19)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Zupy
kuchnia świata: Kuchnia polska
Krem z pasternaku
Marta Dymek
Przepis z programu Zielona rewolucja Marty Dymek (odc. 7)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Zupy, Dania wegańskie
Kwaśna zupa z makaronem gryczanym
Przepis z programu Żołądek czy rozsądek? 4 (odc. 4)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Zupy

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.