„Risotto” waniliowe z bananami i sosem malinowym

Przepis z programu Spalony? (odc. 4)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery
kuchnia świata: Kuchnia włoska

„Risotto” waniliowe z bananami i sosem malinowym
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

150 g ryżu do risotto Arborio

200 ml wody

200 ml mleka 2%

masło klarowane do smażenia

1 laska wanilii

1 banan

1 cytryna

1 łyżka cukru trzcinowego

1 łyżeczka miodu

suszone daktyle do dekoracji

czarny sezam do dekoracji

świeża mięta do dekoracji

Składniki sosu malinowego:

200 g malin świeżych lub mrożonych

100 ml wody

3 łyzki miodu

 

Przygotowanie:

Maliny przełożyć do garnka, zalać wodą i dodać miodu, a następnie zagotować. Po zagotowaniu odstawić do ostudzenia. Całość dokładnie zmiksować w jednolitą masę i przecedzić przez drobne sito.

Do rozgrzanego garnka dać łyżkę klarowanego masła, a następnie wsypać ryż. Podsmażać przez około 5 minut, a następnie całość zalać wodą i gotować na wolnym ogniu do momentu wyparowania prawie całej wody. Gdy woda już prawie wyparuje dodać mleko i gotować na wolnym ogniu, cały czas mieszając.
Laskę wanilii przeciąć wzdłuż, wyciągnąć nasiona i całość dołożyć do gotującego ryżu.
Dodać cukier trzcinowy i miód, a następnie gotować na wolnym ogniu do momentu powstania „masy ryżowej”, ale ryż będzie pół twardy (al dente). Banany obrać i pokroić na małe kawałki, przełożyć do miski i wymieszać z sokiem z jednej cytryny. Pod koniec gotowania ryżu dodać banany i ponownie zagotować. Gotowe risotto podawać ciepłe z zimnym sosem malinowym. Udekorowane świeżą miętą, czarnym sezamem, ugotowaną laską wanilii i owocami.

powrót

Podobne przepisy

Jądra z czekolady i orzechów laskowych
Gary  Mehigan
Przepis z programu Męski weekend (odc.5)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery
Sorbet z wiśniami na marsali
Maryla Musidłowska
Przepis z programu Mammaryla (odc.6)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery
kuchnia świata: Kuchnia włoska
Galaretka marchewkowa
Marta Dymek
Przepis z programu Zielona rewolucja Marty Dymek
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery, Dania wegańskie
Creme patissiere z granolą i owocami
David Gaboriaud
Przepis z programu David w Europie 3 (odc. 2)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery
Sułtański pudding ryżowy
Jacek Sikora
Przepis z programu Słodki drań (odc.10)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery
kuchnia świata: Kuchnia arabska
Sorbet z miodu pitnego z sezamowymi ciasteczkami
Jacek Sikora
Przepis z programu Słodki drań (odc.20)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery

skomentuj przepis

#ignacy

01.09.2011 22:55


krzeszowice

CYTUJ

Przepis bardzo ciekawy i godny polecenia,a do tego prosty w wykonaniu.Żeby jednak nie było tak słodko,to chciałbym zapytać,czy rzeczywiście jest to porcja dla dwóch osób?!My nie mamy wątpliwości po zjedzeniu tych porcji,że dla czterech,ale to jedyny mankament tego deseru:-)Życzę wszystkim,którzy sięgną po ten przepis smacznego!

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.