Jamie  Oliver

„Przenośne” chili con carne


Przepis z programu Ucztowisko Jamiego (odc. 3)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne
kuchnia świata: Kuchnia Ameryki Północnej, Kuchnia meksykańska

„Przenośne” chili con carne
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0




Chili con carne z mielonego mięsa to dla mnie żadna radość – ma mieć odpowiednią konsystencję. A jeśli chodzi o guacamole – nie kupujcie gotowego, zmiksowanego na gładko. Autentyczne guacamole jest rozcierane w dłoniach.





Chili con carne:

1,5 kg mostka wołowego

1 duża laska cynamonu

1 łyżka mielonego kminu

1 łyżka wędzonej słodkiej papryki

1 kopiasta łyżka suszonego oregano

2 świeże listki laurowe

2 czerwone papryki

2 żółte papryki

2 puszki pomidorów, po 400 g każda

400 ml wywaru wołowego

2 czerwone cebule, drobno pokrojone

czerwony ocet winny

1/2 pęczka kolendry (oberwać listki, posiekać)



Guacamole:

6 idealnie dojrzałych awokado

1 pęczek kolendry (oberwać listki)

1 mała czerwona cebula, starta na drobnej tarce

sok z 4-5 limonek

4 dojrzałe pomidory (najlepiej w różnych kolorach), z grubsza pokrojone

1-2 świeże chili (bez nasionek)



Do podania:

miękkie tortille

„grecki” jogurt





Przygotowanie:

Mięso położyć na desce i ponacinać z jednej strony. W moździerzu utrzeć cynamon, kmin, paprykę i oregano, natrzeć mięso, wciskając przyprawy w nacięcia. Przyprawić porządnie solą i pieprzem, polać oliwą i zrumienić mięso na patelni na mocnym ogniu. Do dużego garnka włożyć listki laurowe, pokrojoną paprykę, pomidory, wlać wywar, doprowadzić wszystko do wrzenia.



Do mięsa na patelni dodać cebulę i chili, podsmażyć przez 5 minut i przełożyć wszystko do dużego garnka, przykryć i zostawić na małym ogniu na 4 do 4,5 godzin. Mięso po tym czasie powinno się rozpadać. Za pomocą dwóch widelców delikatnie porozdzielać mięso. Wyjąć listki laurowe, wlać trochę octu winnego do smaku, dodać kolendrę, posolić w razie potrzeby.



Do miski ze startą cebulą, kolendrą i sokiem z limonki wycisnąć w dłoniach miąższ awokado. Posolić, przecisnąć przez palce pomidory, usuwając większe kawałki skórki. Zetrzeć na drobnej tarce chili, wymieszać, w razie potrzeby dosolić. Podawać z chili con carne, tortillami, jogurtem i listkami sałaty.



©Jamie Oliver

powrót

Podobne przepisy

Hamburgery
Grzegorz  Łapanowski
Przepis z programu Ł'apetyt (odc.5)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne
kuchnia świata: Kuchnia międzynarodowa
Pierś indyka nacierana papryką
Roger Mooking
Przepis z programu Nuta egzotyki na co dzień (odc.23)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne
Comber jagnięcy z sosem miętowym
Adam Chrząstowski
Przepis z programu Adam w sieci: patenty i triki (odc. 10)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne
Klopsiki z sałatką z arbuza i dzikim ryżem
David Gaboriaud
Przepis z programu David w Europie 3 (odc. 6)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne
kuchnia świata: Kuchnia skandynawska
Duszone mięso po irlandzku
Si King
Przepis z programu Kudłacze na motorach (odc.4)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne
kuchnia świata: Kuchnia irlandzka
Pierś kaczki smażona z sosem cytrusowym
Agnieszka Kręglicka
Przepis z programu Para w kuchni (odc.28)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne
kuchnia świata: Kuchnia francuska

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.