Przepisy na świąteczne potrawy w Kuchni+

przepisy internautów >>

Zupa ozorkowaZupa ozorkowa

dodany 18.06.2010 16:17 przez buciol78

rodzaj dania: zupy

kuchnia: Kuchnia polska

liczba osób: 10

trudność: łatwe

Składniki:
6 szt ozorków wieprzowych
1 por sama biała część bez liści
3 średnie marchewki
3 średnie pietruszki korzeń
3-4 listki laurowe
3-4 ziarenka ziela angielskiego
1 pęczek pietruszki zielonej
sól, pierz, maggi do smaku

Przygotowanie:
Do dużego garnka włożyć ozory zalać wodą, posolić i obgotowywać przez ok. 1h. W między czasie warzywa opłukać, obrać, pokroić w ukośne talarki o grubości ok.1 cm. Ozory odcedzamy, czekamy aż trochę ostygną. Obieramy ozory ze skóry powinna łatwo odchodzić, kroimy w plastry (1.5 cm) i wrzucamy z powrotem do garnka, zalewamy ponownie wodą dodajemy ziele i liść laurowy. Solimy. Gotujemy na małym ogniu (tak jak rosół) ok.1h do miękkości, w połowie gotowania dodajemy warzywa. Doprawiamy do smaku, posypujemy zieloną pietruszką. Najlepiej zupa smakuje z kluskami kładzionymi lub makaronem.

Redakcja serwisu www.kuchniaplus.pl nie ponosi odpowiedzialności za przepisy i zdjęcia zamieszczone przez internautów z tytułu ewentualnego naruszenia praw osobistych i autorskich osób trzecich.

Organem właściwym w sprawach audiowizualnych jest Krajowa Rada Radiofonii i Telewizji Skwer Ks. Kardynała Stefana Wyszyńskiego 9, 01-015 Warszawa tel. (22) 597-30-00; fax (22) 597-31-80 www.krrit.gov.pl